Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vogelhuisje (door Co Mateboer)

Geplaatst op: 20 december 2017

Co Mateboer exposeert momenteel in ’t Olde Staduus. Op Genemuiden Actueel voorziet hij zijn werken van uitleg en commentaar.

Vanuit het werken met computeronderdelen is er een switch gemaakt naar de kunstrichting De Stijl, die dit jaar honderd jaar bestaat. De kunststroming De Stijl ontstond in het begin van de vorige eeuw. Het is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift DE STIJL. Het was een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl.

De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Deze hervorming bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren (primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs) en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.
Op de expositie kunt u meer hierover lezen.

De voornaamste vertegenwoordiger was Piet Mondriaan. Zijn voornaamste werk heet “Victory, Boogie, Woogie” en wordt beschouwd als de Nachtwacht van de hedendaagse kunst en hangt in het Gemeentemuseum in den Haag. Hij schilderde met de 3 primaire kleuren en zwart en wit.

Overal in Nederland worden in dit jaar exposities gehouden en in alle bescheidenheid ook iets hiervan in het Olde Staduus te zien.
U kunt ook een voorbeeld zien op het Industrieterrein in Genemuiden. Een reclame-lichtbord voor administratiekantoor J.Bonthuis laat telkens een kunstwerk van Piet Mondriaan zien. Ook is in de Constantijnstraat een garagedeur in deze kleurencompositie geverfd!

In het Olde Staduus hangen werkstukken, die afgeleid zijn de Stijl vormgeving. Ze passeren in komende afleveringen de revue. Hieronder een vogelhuisje.

CM.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500