Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 maart 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Grote jongensdroom wordt werkelijkheid: ‘De Navigator’

Geplaatst op: 20 januari 2018

Tekst, foto en film: Erik Eenkhoorn

In een loods in Hasselt is vorig jaar een wens in vervulling gegaan. Een grote blauwe New Holland trekker komt tevoorschijn bij het openen van de roldeur op het industrieterrein van Hasselt. Het is geen gewone trekker, maar hij wordt gebruikt als trekker bij Tractorpulling, in de volksmond ook wel ‘trekkertrek’ genoemd Deze week worden er de laatste handelingen aan verricht voor de komende wedstrijd in de Zwolse IJsselhallen.

Terwijl Martin de Leeuw het micro-sd kaartje uit de trekker in de laptop steekt vertelt hij: “Twee jaar geleden zijn we deze hobby begonnen met vier man. We hebben een trekker gekocht en hebben hem in Cadzand verder opgebouwd. We hebben onze eerste wedstrijd gereden in Zwolle, maar dat ging niet lekker. Hij stond in de verkeerde versnelling en daardoor kwam het vermogen niet op de baan”.

Hij laat een grafiek zien van de trekker tijdens een rit in Staphorst. “Dit is Hightech. Alle data wordt uit de trekker gehaald. De oliedruk, turbodruk, snelheid en het toerental”. Jacob van Dalfsen vult aan: “De trekker heeft een wielspin van 100 km/h. Het mooiste is dat je voorwielen iets van de grond afkomen.” Met zijn handen laat hij ongeveer 20 centimeter zien. “Als je te ver van de grond afkomt komen de krachten verkeerd op de ketting van de sleepwagen te staan waardoor je minder kracht hebt”.

De trekker rijdt op Methanol. “Dit is milieuvriendelijker dan diesel en daarom kunnen wij ook in gesloten hallen rijden zonder een grote afzuiging”. Op de vraag hoelang ze bezig zijn met de trekker klaar te maken voor het seizoen antwoordt Martin: “We zijn na de laatste wedstrijd in oktober zeker twee avonden per week hier te vinden. Afstellen, data lezen en weer afstellen. Ook na een wedstrijd zijn we twee avonden bezig met een check-up van de trekker”.

De Navigator rijdt in de ‘Light super stock’ klasse. In deze klasse rijden trekkers van maximaal 3500kg met een motorinhoud van 7,5 liter en één turbo. De competitie wordt verreden bij de NTTO.

Komend jaar zal de Navigator te volgen zijn op Genemuiden Actueel. Het team bestaande uit Martin de Leeuw, Hilbert Gort, Bianca Meijer en Jacob van Dalfsen rijdt wedstrijden in Staphorst, Putten, Lochem en volgende week in Zwolle. In de toekomst zal de blauwe New Holland van Hasselt naar Genemuiden gaan verhuizen.

 

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn
Van Dijk Containers 500