Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dubbelconcert krijgt vervolg: organisatie tevreden

Geplaatst op: 10 februari 2018

Tekst en foto's: Erik Eenkhoorn

Afgelopen zaterdagmiddag werd er een dubbelconcert gehouden in de Bovenkerk van Kampen. Het grote Hinszorgel werd bespeeld door organisten Harm Hoeve (Rouveen) en Vincent de Vries (Seoul, Zuid Korea).

“Voor de eerste keer op een zaterdagmiddag zijn wij tevreden”, zo stellen Johan van Arnhem en Roel Dunnink, initiatiefnemers van het concert. “Het idee is ontstaan toen Vincent de Vries een concert gaf in de Ichthuskerk op Urk. Beide organisten waren erg enthousiast over de samenwerking”.

Het programma was zeer gevarieerd. De Vries, die zijn roots in Scheveningen heeft begon met de liedbewerking van Feike Asma op ‘Verlosser, Vriend, Gij Hoop en lust’, waarbij het orgel intens gevoelig begon en zeer statig eindigde. De Vries, die professor is in Korea, speelde daarna twee literatuurwerken van Krebs en Händel, de bekende Basso Ostinato.

Harm Hoeve, een Rouveender in hart en nieren nam de plek op de orgelbank over en vervolgde het concert met een koraalbewerking over Psalm 116. Daarna vervolgde hij met drie orgelwerken en eindigde hij met een Recessial van William Mathias. “Het is eens wat anders, iets modernere muziek. Een beetje variatie kan nooit kwaad. Dit is muziek die gespeeld wordt als je de kerk uitgaat”, aldus Hoeve.

In de pauze was er koffie met heerlijke stroopwafels. Stroopwafels zijn er in Korea niet en dus op verzoek van Vincent, die alleen zou komen spelen als er stroopwafels waren, waren er overheerlijke wafels!

Na de pauze speelde beide organisten nog een blok, waarbij de absolute uitschieters de Toccata in fa major van Grison en Psalm 72 van Harm Hoeve waren.

Na afloop vertellen de beide organisten: “We zijn erg tevreden over het concert. Er was een mooie opkomst en een orgel als deze inspireert erg”. Johan van Arnhem: “Er waren ongeveer 170 volwassenen en 40 jeugdigen. Er komt zeker een vervolg met dit duo”.

 

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn
Van Dijk Containers 500