Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel belangstelling voor lezing Westhoff

Geplaatst op: 17 februari 2018

Voor een kleine 100 bezoekers in gebouw De Poort in Zwartsluis heeft Gert Jan Westhoff uit Genemuiden een boeiende lezing gehouden over de werkkampen, die in de oorlogsjaren in Rouveen en Staphorst hebben gestaan. De bijeenkomst, die was georganiseerd door de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, werd opgeluisterd met passende muziek van de klezmerband Kletsmoar.

Westhoff, die leerkracht is aan de Prins Mauritsschool  in Staphorst, heeft enkele jaren geleden een boek geschreven over de werkkampen met de naam Conrad, Beugelen en het Wijdegat. Vanaf begin 1942 moesten ze in Staphorst ontginningswerkzaamheden verrichten. In totaal 344 mannen kwamen terecht in Staphorst en Rouveen. De Afschuttingsweg bij Rouveen en de naastgelegen sloot zijn door hen aangelegd. Op een bruggetje over deze sloot is sedert een aantal jaren de naam Jodensloot aangebracht. Het waren voornamelijk Joodse mannen uit het hele land die hier werden ondergebracht en die na dit verblijf via kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen werden weggevoerd.

Er was tot het moment dat de Genemuidenaar met zijn onderzoek begon ook weinig bekend over wat zich in deze kampen heeft afgespeeld. Westhoff  vertelde bij het verzamelen van informatie veel hulp te hebben gehad van zijn leerlingen op de Prins Mauritsschool. Zij maakten een scriptie over de werkkampen en Westhoff had hen gevraagd eens te rade te gaan bij hun grootouders om na te gaan wat die nog wisten van de kampen. De Genemuider docent werd tot zijn eigen verbazing overladen met veel informatie. Ook kreeg Westhoff nog contact met een van de weinig overlevenden van het kamp Conrad, die vanuit zijn huidige woonplaats in Amerika uitgebreid zijn verhaal heeft kunnen doen.

Foto’s:  Jan van Kleef.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500