Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een politieke wandeling (door Johan Snel)

Geplaatst op: 20 februari 2018

Gistermorgen al vroeg op pad voor een rondje kromme steeg, groene steeg en via Cellemuiden terug. Voor veel mensen een nietszeggend rondje en zeker het tijdstip waarop ik de deur achter me dicht trok zal voor veel Zwartewaterlanders niet het favoriete uur zijn om op zondagochtend het warme dons te verruilen voor een ijzige kou maar, zoals u wellicht weet loop ik hier en daar wel vaker een stukje en het ochtendgloren kan dan aangenaam zijn.

Ik had nog maar net de bebouwde kom achter mij gelaten toen het schemer plaatsmaakte voor een bijzonder mooi schouwspel! Een nieuwe dag bood zich in volle glorie aan en, verscheen in zijn netste pak aan de horizon boven Hasselt. Terwijl ik getuige was van de meest elegante opkomst van de rode bal hemzelf bedacht ik me dat het eigenlijk wel jammer was dat ik ogenschijnlijk het enige publiek was in de nog lege en koude polder want, wie is er op zondagmorgen nou zo gek om de wekker op 06u te zetten Juist!

Misschien ben ik zo euforisch omdat mijn roots in deze gronden zijn geworteld, maar misschien ben ik ook van mening dat “WIJ” als Zwartewaterlanders ons meer zouden moeten beseffen dat we in een uniek gebied wonen. Elke kern heeft natuurlijk zijn eigen unieke eigenschappen maar, tussen die kernen ligt een prachtig waterrijk landschap! Die rivier.., ‘het Zwartewater’ maakt ons Zwartewaterlanders! Als je nou wil of niet het verbindt ons.

De rivier is sinds kort ook te zien in het logo van de nieuwe politieke partij BGZ. Deze partij noemt haar eigen verkiezingsprogramma ‘Een frisse blik’ Gezien de kersverse politica die op deze lijst staan ben ik geneigd te geloven dat de ‘frisse blik’ er wel is maar, of dit genoeg is voor een ‘frisse wind” betwijfel ik.
Of het zou moeten zijn dat deze ‘frisse partij’ de ‘oude stoffige partij’ gaat vervangen. Hier heb ik het over de in mijn ogen vastgeroeste partij ‘Gemeente Belangen’ Een blik (op het moment van schrijven) op de site van deze partij zegt genoeg, hier wordt gesproken over de nog te realiseren herinrichting van de kade langs het zwartewater in Hasselt, in Genemuiden zijn er volgens de partij plannen voor een nieuw boodschappencentrum aan de Klaas Fuitestraat en in Zwartsluis hebben de heren nog steeds veel zorgen over het sluiten van het verzorgingshuis de Schans. Zelfs de kieslijst is ernstig gedateerd, met een inmiddels helaas te vroeg overleden medeburger nog op plaats zeven word hier duidelijk dat kiezen op deze partij weinig zin meer heeft.

Maar welke partij zou mijn stem dan wel moeten krijgen? In het programma van de SGP lees ik naast een heleboel zinnige plannen, dat de dagtoerist welkom is binnen gemeente, dat is natuurlijk een nobel streven, en inderdaad de overnachtingsadressen voor een eventuele tweede dag zijn met uitzondering van Zwartsluis zeer schaars en, juist hier zou ik graag iets over lezen in de programma’s. Als de wil er was geweest had er zich een prachtig horecabedrijf kunnen ontplooien aan het veerhoofd in Genemuiden, maar na veel schijnbewegingen van de wethouder in kwestie is helaas deze mogelijkheid verloren gegaan.

De CU dan..? Met Tamma Spoelstra aan het roer en nog vierentwintig andere kandidaten in zijn kielzog lijkt de lijst met de maar negentien te verdelen zetels een overcapaciteit te hebben. De site en programma zien er overigens goed uit, of het moet punt acht zijn ‘cultuur en toerisme’ hier is jammerlijk genoeg niets te lezen over toerisme.

PVDA Zwartewaterland heeft het rondje varkensgat op de agenda staan, men wil hier voor de mindervaliden het rommelige asfalt wat er ligt vervangen en hier en verbreden, er is op aandringen van deze partij inmiddels al een mooi bedrag gereserveerd door de gemeenteraad voor onderhoud aan meer van deze probleem routes. Als regelmatig gebruiker van dit pad kan ik onderschrijven dat hier onderhoud geen overbodige luxe zou zijn, zou men ook nog de vuilnisbakken op de goede plaats kunnen krijgen hoeven er waarschijnlijk als iedereen ze dan ook gebruikt zoals het hoort niet zoveel lege flessen en blikken langs het pad liggen. Dat men die regenboogvlag op elf oktober wil hijsen op gemeentelijk gebouwen vindt ik persoonlijk overbodig, wel ben ik voor de gelijke behandeling van welk individu dan ook maar, dat hokjes plaatsen vind ik jammer en niet bevordelijk voor de persoon in kwestie zelf.

Het CDA, vier van de vijf kopstukken zullen na deze verkiezingen sowieso niet terugkeren, wel is deze leegte aangevuld door nieuwe gezichten. Het programma ziet er sober maar solide uit en komt overeen met hoe kan het ook anders de rest van de huidige coalitiepartijen.
De VVD doet onmiddellijk denken aan personen die de “Halbe” waarheid spreken maar let op, net als de andere partijen mag je landelijk en plaatselijk absoluut niet met elkaar vergelijken! “De VVD Zwartewaterland is klaar om mee te besturen in een nieuwe coalitie” staat er te lezen op hun site. Na jaren een ‘one man show’ zou ik inderdaad van deze partij en lijsttrekker John Smits (vergeet die s niet) wel eens wat meer willen zien. Op deze site wordt opgemerkt dat het mopperen en het blijven staan aan de zijlijn geen zin heeft en dat u 21 maart uw stem moet laten horen!

En daar kan ik het absoluut mee eens zijn, check de verkiezingsprogramma’s op de sites en maak een weloverwogen keuze! Aan welke partij u uw stem ook geeft, kom van die bank af, regel een machtiging als u zelf niet kunt, of even in de pauze naar het stemlokaal, maar laat u stem niet verloren gaan! Een 100 % opkomst zou een 100% weerspiegeling geven van hoe we er als Zwartewaterlanders over denken.

Tot dus ver de politieke gedachtengang tijdens het rondje Cellemuiden op zondagmorgen, denkt u wat een gezeur van die kerel uit de Oosterbrugstraat.., dan is dat prima hoor, het leek me gewoon leuk om eens wat anders te schrijven dan de doorsnee wandelverslagen en, ik denk dat het stemrecht een recht is dat je moet gebruiken!

Conclusie; Ga stemmen!

www.gbzwartewaterland.nl
www.buitengewoonzwartewaterland.nl
www.zwartewaterland.sgp.nl
www.zwartewaterland.christenunie.nl
www.zwartewaterland.pvda.nl
www.cda.nl/overijssel/zwartewaterland/
www.zwartewaterland.vvd.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500