Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verkiezingen: Gemeentebelangen roept op tot gebruik ‘gezond verstand’

Geplaatst op: 20 februari 2018

Foto: Bas Wilberink/De Stadskoerier

Genemuiden Actueel interviewt de zeven lijsttrekkers (en drie wethouders) in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer is het de beurt aan Roel Withaar van Gemeentebelangen.

“Er komt een boel op ons aan”, zegt lijsttrekker Roel Withaar van Gemeentebelangen. “Het is soms lastig om alles op te pakken. Als er een stuk in agenda staat van 30/40 pagina’s dan gaat het nog wel om die te lezen. Maar als er vijf van die stukken instaan, dan moet je een keuze maken.” De tweemansfractie van de lokale partij heeft het soms best druk. “Maar je wordt er wat makkelijker in.”

Withaar blikt terug op een goede periode. “Met z’n tweeen is een boel werk, het is makkelijker met vier of vijf man.” Dat is trouwens wel het aantal mensen dat doorgaans bij de fractievergadering aanwezig is, de zogeheten steunfractie. Gemeentebelangen probeerde er in de afgelopen tijd wel om er mensen bij te krijgen. “Mensen vragen zich dan af wat voor tijd het ze gaat kosten. Als je meer wil weten, meld je en kom eens langs”, roept Withaar belangstellenden op.

Een tijdje terug schreef hij er een column over, maar zonder reactie. “Bij de christelijke partijen gaat het wel wat makkelijker”, zegt hij. “Die hebben een grotere achterban. Maar het is wel een kans inzicht te krijgen in wat er gebeurt. De meeste inwoners vinden het wel goed hoe de politiek reilt en zeilt, tot het ze raakt.”

Toch hebben mensen wel ingang bij een partij als er wat aan de hand is, leerde de ervaring Withaar. Ook bij zijn partij, hoewel daar niet zo snel ingang is tot het college. De partij zat niet eerder in een college in Zwartewaterland. “Het is jammer dat dat nu alleen de christelijke partijen waren”, zegt Withaar.

Dat college had volgens hem bepaalde dingen ook beter kunnen aanpakken. Zo ging het verkopen van groenstukjes aan bewoners een beetje lopen. Dat was een opdracht van de raad aan het college. “Een paar maanden geleden kregen we bericht dat er een stuk van het Klein Lageland in Zwartsluis zou worden verkocht.” Bewoners kregen, volgens Withaar, voor de koop de toestemming om er een hek omheen te zetten. “Maar volgens het bestemmingsplan moet het een doorgang blijven. Het college zei toen: we moesten het verkopen. Maar je moet wel je gezonde verstand gebruiken.”

Ook het transitiefonds voor het sociaal domein stond hem niet aan. “De collegepartijen steunen het, dus dan komt het transitiefonds er. Het college is gek op potjesvorming. We zijn daar een geweldige tegenstander van. De partijen moeten er strakker in staan. We schuiven het nu af op een college van vier man.”

Withaar noemt het ‘jammer’ dat de PvdA geen deel meer uitmaakte van de coalitie. “Dat was een tegenpool, en het gaf beter de verhoudingen weer.” De partij verloor bij de vorige verkiezingen en kwam op twee. “Dan kom je niet meer aan bod. Met drie zetels heb je meer in te brengen.”

Dat is ook waar hij op hoopt voor zijn partij bij deze verkiezingen. “We zitten al jaren op hetzelfde.  Als plaatselijke partij hebben wij wat meer de handen vrij en de gelegenheid om alles haarfijn op een rij te zetten. Al kunnen we niet terugvallen op een landelijk bureau.”

Wethouderskandidaat van de lokale partij is Withaar zelf. Een functie die hij in de voormalige gemeente Genemuiden al eens bekleedde. Of het nu weer zover komt, betwijfelt hij. “Ik verwacht dat er weinig verandert.” Maar de tijd zal het leren: “Alles is nu nog een open boek.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500