Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bakker met Genemuider roots

Geplaatst op: 23 februari 2018

Ambachtsbakker Wim Blom gaat als eerste bakker van Nederland met uitsluitend Nederlandse tarwe bakken. Tegelijkertijd met die stap opent de Hasselter bakker een nieuwe winkel in Zwolle-Zuid. Bovendien heeft Blom het bekende rode logo aangepast aan de moderne tijd. Dat betekent dat komende week ook de winkel in Hasselt een nieuw uiterlijk krijgt.

Al het brood van Ambachtbakker Wim Blok is vanaf nu rechtstreeks te herleiden naar Friese akkerbouwers die het graan aan de meelfabriek leveren. Eerder kwam de tarwe uit Duitsland, Frankijk en Amerika. De keuze voor Nederlandse tarwe is bewust gemaakt, vertelt Blom in zijn locatie aan de Industrieweg. “Kwaliteit van grondstoffen en producten staat bij ons bovenaan. Waarom zouden we dan tarwemeel uit een onbekende mix van ver weg gebruiken, als er ook een heerlijk Nederlands bakproduct mogelijk is met tarwe uit eigen land. Dat is veel duurzamer.”

Het brood krijgt ook een wat ‘vollere smaak’, maar Blom vermoedt dat de gemiddelde broodeter het verschil niet proeft. “De laatste maanden zijn we al overgegaan op deze tarwe en ik denk niet dat iemand het heeft geproefd. Als bakker vergt dit wel meer vakmanschap. Het meel van Nederlandse tarwe is iets minder consistent van aard, waardoor je als bakker meer moet sturen: de hoeveelheid water, de kneedtijd en het rijzen luistert nauw. Maar dat is ook weer een mooie uitdaging.”

Met de zaak in Zwolle-Zuid opent Blom zijn zesde winkel. Daarvan staan er vier in Zwolle, één in Hattem en uiteraard één in woonplaats Hasselt. Daar staat ook de centrale bakkerij waaruit dagelijks zes bussen naar de verschillende vestigingen en vaste afnemers rijden. Dat zijn bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, supermarkten en bedrijfskantines in een wijde regio rondom Zwolle. Bovendien heeft Blom ook een online verkoop.

Dat laatste is een groot verschil met de begintijd van de bakker. De geschiedenis voert ondertussen honderd jaar terug. Grootvader Piet begon toen in Genemuiden en nog steeds is ‘opa’s Piet roomboter speculaasbrok’ een specialiteit van de Ambachtsbakker. De traditie van familiebedrijf is met zonen Kevin en Patrick ook voortgezet. En de band met Hasselt blijft voor Wim en Saskia ook bestaan. “Het is jammer dat het centrum in Hasselt niet floreert, maar we zijn er trots op dat klanten speciaal voor ons brood naar de winkel komen. Hasselt heeft voor ons natuurlijk altijd een speciaal plekje.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Bakker met Genemuider roots

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500