Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verkiezingen: PvdA zet vol in op participatie

Geplaatst op: 27 februari 2018

Genemuiden Actueel interviewt de zeven lijsttrekkers (en drie wethouders) in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer is het de beurt aan Jannet Hoentjen van de PvdA.

Jannet Hoentjen is terug in de politieke arena. Na vier jaar afwezigheid in de gemeenteraad maakt ze nu haar opwachting als lijsttrekker van de PvdA. “Ik had het laatste jaar wel heimwee”, vertelt ze. Voorganger Astrid Dijkstra zat twaalf jaar in de raad en maakt nu ruimte voor anderen. “Ik heb er zin in.”

Van Hoentjen mag er wel wat veranderen in de Zwartewaterlandse politiek. “Ik wil inwoners het gevoel teruggeven dat er opgekomen wordt voor hun belangen en zorgen in een gemeenteraad en college waar iedereen zich gehoord en vertegenwoordigd voelt.” Ze vindt dat raad en college een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. “Dat is nu minder. We hebben jaren een christelijk-sociaal college gehad. Nu hebben we een rechts-christelijk college en daar herkennen mensen zich niet in.”

Hoentjen vindt het belangrijk dat de PvdA weer in het college komt. “Zodat we ook het andere (linkse) geluid kunnen laten horen.”  Ze noemt haar partij er één waar iedereen zich in kan herkennen. “Iedereen kan bij ons terecht, wij hebben geen beperkingen qua geaardheid, ras of geloof. Iedereen telt mee.”

Dat moet ook in de samenleving zo zijn, volgens de PvdA. “We hebben ons de afgelopen vier jaar sterk gemaakt voor armoedepreventie (onder meer met het kindpakket), een nieuwe regeling voor de sportparken, waardoor die niet meer hoefden te bezuinigen en het behoud van de drie bibliotheken en zwembaden.” De partij heeft zich daarnaast ingezet voor het gratis storten van grofvuil, een paar keer per jaar.

De komende vier jaar wil de partij vooral inzetten op participatie ‘in alle vormen’. “Wij zeggen: zeg niet nee, maar denk mee”, zegt Hoentjen. “Die inbreng zou de PvdA in het college kunnen hebben. Mensen met een goed idee moeten op onze steun kunnen rekenen. We hoeven echt niet direct met de beurs klaar te staan, maar in ieder geval met de vraag: op welke manier zouden we je kunnen faciliteren? Niet needenken, maar meedenken.”

In Om de Weede leven heel veel goede ideeën onder de bevolking, zegt de lijsttrekker. “De betrokkenheid van inwoners bij de vergroening van hun directe woonomgeving loont bij het groener maken van de wijk. En als zij daarmee niet verder komen, stompen ze af. Dat is misschien wel de reden dat mensen hier niet meer naar de stembus gaan. Als ideeën vanuit mensen zelf komen, hebben die veel meer draagvlak. De gemeente is er dan voor de sturing en het in de juiste banen leiden. Dan bereik je volgens mij veel meer.”

De PvdA wil de komende jaren zorgen voor meer lokale werkgelegenheid voor mensen met een beperking. “En we willen zeker zijn van duurzaam woongenot. Nul op de meter in nieuwe woningen, dus.” Ook staat zorgen voor een buitengebied met goede wandel- en fietspaden op de planning van de partij. Net als het standaard speerpunt: Kinderen en volwassenen in armoede hebben toegang tot cultuur, sport en zorg.

Als vanouds vraagt de partij aandacht voor de ‘sociaal zwakkeren’. “Kijk naar de Knarrenhof, een mooi initiatief”, vertelt Hoentjen. “Maar dan zeggen wij als PvdA: zorg ook voor een paar huurwoningen. Zodat er ook mensen met een  laag inkomen gebruik kunnen maken van die zorg. Want we blijven knokken voor mensen met een kleine beurs. Die mensen krijgen onze extra aandacht.”

Voor mensen die 120 procent van het minimuminkomen verdienen, zijn er allerlei voorzieningen in de gemeente. “Wij willen dat verhogen naar 130 procent, om voor die regelingen in aanmerking te komen. Je zal maar in het groepje zitten dat net iets meer dan 120 procent van minimuminkomen verdient.”

Het belangrijkst is openheid, volgens de PvdA-voorvrouw. “Zeg als gemeente waar je mee bezig bent. En vraag de burgers hoe zij erover denken. Ze moeten zeker zijn dat actief meedoen telt.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500