Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verkiezingen: SGP wil Zwartewaterland verbeteren met zeven speerpunten

Geplaatst op: 1 maart 2018

Genemuiden Actueel interviewt de zeven lijsttrekkers (en drie wethouders) in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer is het de beurt aan Arie Speksnijder en Maarten Slingerland van de SGP.

“Financieel gezien hebben we flinke stappen gezet”, blikt SGP-lijsttrekker Maarten Slingerland terug op de afgelopen vier jaar. “We zijn er nog niet, maar wel op de goede weg.” Anderhalf jaar lang riep hij dat de reserves van de gemeente aan het verdampen waren. “Daarna heb ik heel vaak een positieve houding gehad over de gemeentefinanciën.”

“We hebben ons met name gericht op de financiële huishouding en daar alles voor gegeven. Het huishoudboekje moet op orde zijn. Als je thuis een erfenis krijgt, en je hebt je huishoudboekje niet op orde, dan verdampt die erfenis. Op dit moment is de schuldenlast nog steeds te hoog.”

Niet dat er helemaal niets is gebeurd in Zwartewaterland. Op dit moment staan de plannen voor de herontwikkeling van het Bodewes-terrein in de steigers. Volgens wethouder Arie Speksnijder steekt de gemeente daarin geen geld. “We gaan alleen samen met de Herstructureringsmaatschappij Overijssel proberen het proces goed te laten verlopen.” En dat kost tijd, want tegen het plan zijn bijna veertig zienswijzen ingediend.

Speksnijder zal het uiteindelijke plan als wethouder niet meer op zijn bordje krijgen. Na 32 jaar in de politiek geeft hij de pijp aan Maarten. “Het was een best deel van mijn leven, maar ik kan het wel met een goed gevoel loslaten. De SGP heeft een enthousiaste en gemotiveerde ploeg en nieuwe mensen moet je de ruimte geven.”

De partij heeft een gemêleerde lijst voor de komende verkiezingen, volgens de lijsttrekker, die opnieuw op vijf zetels hoopt. “De vijfde zetel die we er vorige keer bijkregen is een restzetel, ik zou graag willen dat dat een vaste wordt. Dat moeten we vooral hebben uit natuurlijke groei, want laten we realistisch zijn: wij verwachten geen enorme groei buiten onze eigen achterban.”

Voor de nieuwe fractie is er straks werk te verzetten. “De leefomgeving moet op orde. Aan het openbaar groen, de wegen en verlichting wordt gewerkt, maar daar mag nog wel tandje bij.” De partij gaat uit van zeven punten voor de komende raadsperiode. Een kwalitatief Zwartewaterland, met de nadruk op de leefomgeving, een financieel Zwartewaterland, het huishoudboekje op orde en een sociaal Zwartewaterland. “Iedereen doet mee en kan meedoen. “Wij zouden bijvoorbeeld heel graag willen dat er iets aan begraafrechten gedaan wordt.”

Daarnaast gaat de partij voor een veilig Zwartewaterland. “Wij zijn al een veilige gemeente, maar het drugsgebruik baart ons zorgen. Daar moet een apart, preventief plan voor komen. Met Ondernemend Zwartewaterland wil de partij de krachten bundelen, bijvoorbeeld met het oog op de naderende brexit.

De partij richt zich ook op een duurzaam Zwartewaterland. “We zijn rentmeester en dus moeten we bouwen en bewaren. Dat bouwen lukt ons aardig, maar bewaren vinden we moeilijker”, zegt Slingerland, die dat wil verbinden aan sociale en economische aspecten. “Er moet ook geld verdiend worden en dat kan op een goede manier samengaan.” De partij wil vitale centra voor een recreatief Zwartewaterland. “We hebben heel veel moois te bieden. Misschien moeten we ons met de vele monumenten wat meer richten op dagtoerist.”

Eerst is de kiezer aan zet, op 21 maart. Mocht de SGP daarna opnieuw deel uit gaan maken van de coalitie, zal Maarten Slingerland wethouder worden. “ Nu ik dat besluit genomen heb, ga ik daar voor 200 procent invulling aan geven.” Speksnijder verdwijnt van het toneel. “Wel met een dubbel gevoel, maar dat is inherent aan het wethouderschap.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500