Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lezing over nasleep razzia Putten

Geplaatst op: 5 maart 2018

Het is inmiddels een goede traditie dat SCEG, in samenwerking met de Meente, in de week rond de dodenherdenking en Bevrijdingsdag, een avond belegt rond een onderwerp dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Dit jaar houdt de heer Evert de Graaf, historicus uit Putten, op 3 mei een lezing over de nasleep van de razzia in Putten.

Na de razzia van 1 en 2 oktober 1944 kreeg Putten de naam van ‘Het dorp van de weduwen en de wezen’.  Direct na afloop van de Tweede wereldoorlog in 1945 begon men met de verwerking en de hulpverlening. Nationaal en internationaal werden hulpacties op touw gezet.
Kinderen uit Putten werden uitgenodigd om op verhaal te komen in o.a. Engeland. De kerken speelden een grote rol bij de verwerking en met name de diaconie verleende bijstand.
De wederopbouw verliep moeizaam en door de brand van 2 oktober 1944 was er sprake van grote woningnood.

Na de oorlog ontstonden er contacten vanuit Putten met plaatsen in Duitsland, waar de weggevoerde mannen waren omgekomen. Eerst met Ladelund en later ook met Neuengamme. Ook werden enkele Duitse oorlogsmisdadigers bestraft voor hun aandeel in de Puttense razzia. Op deze zaken zal de Puttense historicus Evert de Graaf, die nog familiebanden in Genemuiden heeft, in zijn lezing dieper ingaan.

Datum:     3 mei 2018

Locatie:    de Meente

Aanvang: 19.30 uur

Entree:     € 3,50 (incl. koffie)

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500