Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Actueel’ en Stadskoerier debatteren met de politiek

Geplaatst op: 13 maart 2018

De zeven politieke partijen in Zwartewaterland gaan komende zaterdag om 11.00 en 14.00 uur met elkaar in debat in het gemeentehuis in Hasselt. Dat gebeurt onder leiding van de lokale journalisten Bas Jansen (Hasselt Actueel), Erik Driessen (Genemuiden en Zwartsluis Actueel) en Bas Wilberink (Stadskoerier / 3 Watersteden). Genemuiden Actueel besteedt zaterdag veel aandacht aan de debatten en de zogenoemde Samen Actief-dag van de gemeente Zwartewaterland.

De partijen mogen voor het eerste debat (om 11.00 uur) zelf kiezen wie van de kandidatenlijst ze naar voren schuiven. Tijdens het tweede debat (om 14.00 uur) komen de lijsttrekkers tegenover elkaar te staan. “Met deze debatten proberen we duidelijk te krijgen waarin de partijen nu echt van elkaar verschillen en waar ze elkaar de hand schudden. Zodat de inwoners van Zwartewaterland op 21 maart hopelijk goed weten wat er in deze gemeente te kiezen valt”, zegt Bas Wilberink.

In de eerste ronde stellen de debaters zichzelf en hun partij voor. In de tweede ronde wordt met stellingen teruggekeken op de afgelopen vier jaar. De huidige oppositiepartijen PvdA, VVD en Gemeentebelangen – aangevuld met de nieuwe partij BGZ – komen tegenover coalitiepartijen SGP, CDA en ChristenUnie te staan. In de derde ronde mag iedere partij één van twintig actuele stellingen pakken uit een ‘grabbelton’. Zij mogen daar eerst zelf op reageren en kiezen dan een andere partij voor een reactie, waarna ook de andere debaters aan bod komen. In de laatste ronde mag het publiek stellingen aandragen.

De debatten zijn voor alle inwoners van Zwartewaterland vrij toegankelijk. Zwartewater FM zendt ze uit. Op de Actueel-sites zijn beelden van de debatten te zien. De drie Actueel-sites zenden de hele dag ook beelden en interviews uit vanuit het gemeentehuis.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500