Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Piet Bonthuis zwaait na 48 jaar af bij d’ Overtoom

Geplaatst op: 19 maart 2018

Bonthuis in de ontmoetingsruimte die hem dierbaar is.

Piet Bonthuis stopt na maar liefst 48 jaar als penningmeester van d’ Overtoom. Hij was maandagavond voor het laatst aanwezig bij een bestuursvergadering. “Je moet er een keer een punt achter zetten”, glimlacht hij. Helemaal afscheid nemen doet hij niet, daarvoor komt hij straks vermoedelijk nog vaak genoeg in het gebouw. “Ik heb een enorme band met d’ Overtoom en ben er trots op hoe het gebouw er bij staat. D’ Overtoom is niet meer weg te denken uit Genemuiden.”

Hij weet dat het ‘absoluut niet normaal is’ om bijna een halve eeuw bestuurder te zijn, maar de band met het gebouw is groot. “Ik kan het nauwelijks uitleggen, maar ik heb iets met d’ Overtoom. Hier ben ik verloofd, getrouwd, de kinderen gingen naar de opvang en zaten op sport. En als bestuurder was ik hier ontzettend vaak. Misschien heb ik wel 1500 vergaderingen gehad. Elke keer dat ik nadacht over stoppen, werd er weer een beroep op me gedaan. En dat heb ik ook met liefde gedaan, het was een fantastische tijd. Maar je moet een keer stoppen he…”

Een band met d’ Overtoom was lang niet voor iedereen vanzelfsprekend, weet Bonthuis. In de afgelopen halve eeuw maakte hij veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten mee. De bodem daarvan ligt op 28 september 1982. “Die datum is voor altijd in mijn geheugen gegrift. Die avond wilden we in een bestuursvergadering besluiten om d’ Overtoom te sluiten. Het geld was op. Toen kreeg ik een telefoontje of ik met spoed naar het stadhuis wilde. De gemeente kwam met een lening over de brug waardoor we toch verder konden. Tegelijkertijd zijn we toen als bestuur onheus bejegend. Ons werd in feite slecht beleid verweten.”

Bonthuis heeft zich dat verwijt altijd persoonlijk aangetrokken. Lang was het figuurlijk knokken voor d’ Overtoom, vertelt hij. “We hebben zeker in de oude gemeente Genemuiden altijd de waarde en het belang van d’ Overtoom moeten aantonen. Ondanks dat dit gebouw altijd midden in de samenleving stond, zag de gemeente dat vaak anders. Tegenwoordig is die verhouding veel beter. De gemeente ziet wat hier allemaal gebeurt: 85 lesuren aan schoolgym, kinderopvang, alle zaalsportverenigingen, koren en culturele organisaties, kleindierenshows, toneelvoorstellingen, het Leger des Heils. Waar zou dat allemaal moeten gebeuren als d’ Overtoom er niet was?”

Zelf is hij niet helemaal bestuurder van het eerste uur. Uit verschillende verenigingen in Genemuiden werd al in 1963 een werkgroep gevormd die de bouw van d’ Overtoom voorbereidde. Uiteindelijk gingen in 1969 de deuren open. “Tot die tijd was Genemuiden aangewezen op het Weeshuis, de Oude Kaaischool en de hervormde school. Zelf ben ik in 1970 als penningmeester gevraagd en vervolgens nooit meer weggegaan”, glimlacht Bonthuis. Zijn kennis over het gebouw en alles wat daarbij komt kijken, is daarom groot. Hij wijst erop dat er veel komt kijken bij het runnen van het verenigingsgebouw. “Hier gebeurt zo ontzettend veel, dat het in feite een onderneming is. En dat terwijl we nog steeds een autonome stichting zijn. Uniek.”

Als hij een hoogtepunt uit 48 jaar Overtoom moet benoemen, kijkt hij om zich heen. Het gebouw staat er misschien wel beter bij dan ooit. “Een paar jaar geleden konden we met Europese subsidie echt stappen maken. Onder meer de ontmoetingsruimte, de keuken en de theaterzaal konden we toen vernieuwen. Er staat nu een gebouw met uitstraling, een gebouw dat onmisbaar is voor Genemuiden. Daar ben ik echt trots op. Samen met alle bestuursleden en medewerkers is dit mogelijk geweest.”

De kasboeken mag hij sluiten, maar Bonthuis zal nog regelmatig d’ Overtoom binnenstappen. “Ik ben hier veel te lang geweest om me nu om te draaien en ‘doei’ te zeggen. Daarvoor is mijn band met dit gebouw veel te groot. Ik blijf komen, bijvoorbeeld als we op Eerste Kerstdag hier in alle vroegte samenkomen om met wat muzikanten Genemuiden door te trekken. Dat is ook d’ Overtoom”, zegt de afscheidnemer.

Hij wijst op het logo van d’ Overtoom op een enveloppe die voor hem ligt. “Die bogen verwijzen naar de oude Overtoom, maar vooral naar verbinding. Dit is een gebouw waar mensen elkaar ontmoeten. Dat is ontzettend belangrijk.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500