Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

O&O mag de Zwarte Steen Bokaal houden

Geplaatst op: 24 maart 2018

De dammers van O&O Genemuiden wonnen vrijdagavond in De Rank voor de vijfde keer de Zwarte Steen Bokaal. En dat betekent dat ze de wisselbeker in Genemuiden mogen houden. Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van het toernooi tussen de verenigingen van Steenwijk, Sint Jansklooster, Zwartsluis en Genemuiden moet daarom een nieuwe beker worden aangeschaft.

Praten over dammen is tegenwoordig ook praten over de teloorgang van de sport. De jeugd verzet nauwelijks nog stenen op een bord met vlakken. Dammen vergrijst kortom in redelijk rap tempo. “Als het zo doorgaat, moeten dammers van onder de vijftig straks tegen zichzelf spelen”, grapt iemand aan de bar. Niet voor niets zijn fusies tussen verenigingen niet van de lucht, zegt voorzitter Henk Klasen van O&O. Zelf kan de vereniging het hoofd, met vijftien leden, nog wel boven water houden. Succesnummer het bedrijventoernooi draagt daar aan bij.

Een fusie met de buren uit Zwartsluis is kortom niet aan de orde, hoewel de sfeer tussen beide verenigingen prima is. Ook vrijdagavond in De Rank is het gezellig en gemoedelijk. En dan is er ook tijd voor een grap. Klaas Wobben van DSS uit Zwartsluis doet niet moeilijk over het afstaan van de wisselbeker die zijn club vorig jaar nog mee naar Zwartsluis kon nemen. “Nee hoor, we zetten gewoon de kampioensbeker op die plaats neer”, grapt Wobben, die met DSS onlangs kampioen werd in de klasse waarin Genemuiden vorig seizoen nog de sterkste was. Waar O&O niet wilde promoveren, doen de Sluzigers dat wel.

Dammen is een sport van volhouders, bewijzen Klasen en Wobben. De Genemuidenaar is al sinds zijn kindertijd lid van O&O, Wobben heeft niet gek veel minder jaren op zijn conduitestaat. “Ik ging vroeger mee met mijn vader. Toen damden ze nog bij Buisman.  ‘Leuke sport, alleen jammer van al die oude mannen’, zei ik tegen hem. Toen ik in de twintig was, ben ik opnieuw lid geworden en nooit meer vertrokken. Ook wij hebben moeite om nieuwe leden te vinden, maar hebben met 22 dammers nog net wat meer dammers dan Genemuiden.”

Terwijl er nog wat biertjes en ballen gehakt worden besteld, is Jacob Lok van DSS begonnen aan de prijsuitreiking. Hij overhandigt de wisselbeker aan collega Klasen uit Genemuiden. “Ik hoop vooral dat jongeren zien dat dammen een leuke sport is en dat ze zich aanmelden”, is de belangrijkste boodschap van Lok, die in zijn laatste partij overigens een alcoholvrij bierflesje omstoot, waardoor in allerijl een droog dambord moet worden aangerukt.

Initiatiefnemer Volkers kijkt ondertussen tevreden. De geboren Sluziger woont in Steenwijk en speelt ondertussen voor maar liefst vier damverenigingen. Hij bracht de vier damclubs bij elkaar en na tien jaar is de traditie nog steeds springlevend. Volgend jaar nemen de damclubs het in Steenwijk voor de elfde keer tegen elkaar op.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “O&O mag de Zwarte Steen Bokaal houden

  1. H Klasen schreef:

    Mooi Erik

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500