Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
31 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Thomas à Kempis-les in d’Olde Soldoat

Geplaatst op: 29 maart 2018

Zwolse avond in d’Olde Soldoat, woensdagavond. In samenwerking met Hettinga Bier was daar een bierproeverij. De Zwolse bieren, overigens gebrouwen in de oude schildersvakschool in genoemde plaats, zijn allemaal ongefilterd.

Vooraf legt Focke Hettinga het brouwproces uit. Verschillende ‘potjes’ met mout worden getoond. “Hoe donkerder het bier, hoe donkerder de mout”, zegt Hettinga. De mout wordt gemalen tot het de vorm van grof grind heeft. Die brokken gaan vervolgens aan brouwketel met water.

“En dan wordt het pap. Het zetmeel wordt daarin omgezet in suiker.” Wat overblijft, is wort, een soort zout suikerwater. “Dat moet je koken, dan gaan de enzymen dood.” Hop toevoegen, wort afkoelen en gist toevoegen, zijn de volgende stappen. Dat laatste zet de suiker om in alcohol.

En dan begint het langste gedeelte: het bier moet vier weken liggen. “Het hele brouwproces is een dag, maar het duurt 8 tot 9 weken voordat het helemaal klaar is”, zegt Hettinga. Voor de proeverij heeft hij vijf bieren meegenomen.

Om te beginnen: het Zwolse pils. “Licht bitter, met een klein zoetje”, legt de brouwer uit. “Deze heeft een mooie, volle pilssmaak.” En dat blijkt. Het biertje kan waardering oogsten bij de proevers, die er een stukje kaas bij geserveerd krijgen.

Het volgende biertje zorgt voor een korte geschiedenisles. “In Zwolle lag vroeger een klooster”, zegt Hettinga. “Een van de monniken was Thomas à Kempis, die zich keerde tegen de gevestigde orde. Een beetje vergelijkbaar met Occupy. Er onstond een stroming: de Devotie.”

Toen dat herdacht werd, kwam de vraag bij Hettinga of zij er een ‘herdenkingsbier’ voor wilden brouwen. Dat werd het amberkleurige Agnietenbier. “Deze is iets donkerder en wat zoeter. Dat betekent dat het wat meer body heeft.”

Dat valt niet bij iedereen in de smaak, hoewel de meeste stemmen toch positief zijn: het is bier. Positiever wordt het als het tripel bier op tafel komt. Dat zit in een afwijkende, grotere fles. “Dit is het enige bier waar we kruiden hebben toegevoegd. Hier zit koriander in.” Dat proef ik niet, reageert een van de proevers. Maar dat blijkt ook de bedoeling te zijn. “Anders hebben we iets niet goed gedaan.”

Het vierde biertje, een dubbelbier, valt niet heel erg in de smaak, is de tendens. “Er zit te weinig koolzuur in”, vindt een proever. Een ander merkt op dat de smaak an sich niet heel duidelijk is. “Hij mist wat body”, grapt iemand.

Dat geldt niet voor het laatste, echte Zwolse biertje met een woordspeling: de Sassenporter. Een donker biertje, waarvoor gitzwart mout wordt gebruikt. De stemming zit er dan goed in. “Ik hou wel van cola-bier”, lacht een bierproever. De fruitige, maar vooral ook zoete afdronk, zal dat effect misschien wel versterkt hebben.

Een leuke bierproeverij, besluit een deelnemer na de laatste slok. En dat kan op algemene instemming rekenen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500