Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Spoelstra: Begin juni nieuw college

Geplaatst op: 11 april 2018

Als de onderhandelingen zonder problemen verlopen, verwacht informateur Tamme Spoelstra eind mei klaar te zijn. Een nieuw college, bestaande uit wethouders van CU, SGP en BGZ, zou dan begin juni aan kunnen treden.

“We hebben nu 14 dagen de tijd genomen om elkaar goed te spreken”, zegt Spoelstra. “Ik vond het van belang dat het een zorgvuldig proces was, kwaliteit boven snelheid. Daarom heb ik ook elke week een terugkoppeling gegeven aan de lijsttrekkers. Daar was bij de vorige formatie om gevraagd.”

Dat er nu een extra partij is, had niet direct invloed op de lengte van het proces, vindt hij. “Ik heb BGZ nu wel goed kunnen spreken, ze waren goed voorbereid. Ze wisten waar het om ging en wisten ook waar andere partijen voor stonden. Dus ik kon daaraan niet merken dat het een nieuwe partij is.”

Met die nieuwe partij gaan nu ook de onderhandelingen starten. De ChristenUnie, als grootste partij, heeft de wens uitgesproken om samen met SGP en BGZ tot een coalitie te komen. “We hebben voldoende vertrouwen dat het met die partijen erbij kan komen tot een stabiele coalitie.”

Alle partijen hebben ook aangegeven dat de twee winnaars als eerste aan zet zijn. “Iedereen stelde zich bescheiden op”, merkt Spoelstra op. “Er waren maar twee winnaars en vijf verliezers, dat maakt het toch anders. Iedereen besefte: de kiezer heeft gesproken, en die moet je ook voorrang geven door te zoeken naar een coalitie die recht doet aan de uitslag.”

De nieuwe coalitie heeft een meerderheid van twee zetels. “Het is belangrijk dat er stabiliteit is”, vindt Spoelstra. Weliswaar kon de vorige coalitie bouwen op nog twee extra zetels (en later een), maar ook hadden ChristenUnie en SGP samen al een meerderheid. “Ik heb dat niet ervaren als een handicap, maar voor het evenwicht is het nu wel mooi dat je afhankelijk van elkaar bent. Je hebt elkaar nodig en dat kan best goed uitpakken.”

Er zijn nu vier oppositiepartijen. “Er kan ook nu genoeg gedebatteerd worden en ik denk dat het goed is voor de democratie dat de oppositie de coalitie scherp houdt. Elke partij zoekt het beste voor Zwartewaterland.”

De onderhandelingen voor de coalitie zijn gisteravond van start gegaan. Tamme Spoelstra zit die voor, als procesbegeleider. Namens de ChristenUnie zitten Wilma Veldman en Marc Ooms aan tafel. Maarten Slingerland en Klaas Huisbrink vertegenwoordigen de SGP en Kira Fijn en Eelko Felix schuiven aan voor BGZ.

De overige partijen krijgen ook de gelegenheid om mee te denken en eventueel een handtekening onder het akkoord te zetten. “Dan wordt het coalitie-plus.” Ook heeft Spoelstra de andere lijsttrekkers toegezegd om op z’n minst een keer een terugkoppeling te geven.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500