Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 maart 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Strijkijzer resulteert in 1.200 zonnepanelen op dak Rinos

Geplaatst op: 11 april 2018

Rinos maakt een flinke vernieuwingsslag en heeft sinds kort een aardgasloze kokosafdeling. 1.200 zonnepanelen op het dak leveren de stroom daarvoor. Opvallend, want wie een paar jaar geleden tegen directeur Martin Mulder had gezegd dat Rinos geen gas meer zou gebruiken, was misschien wel uitgelachen.

“Ik had dat echt niet geloofd”, zegt hij nu. De kokosmachines draaiden volledig op gas. “We dachten destijds dat het de meest geschikte vorm van brandstof was voor de machines. En het was goedkoop.” Inmiddels zijn de ontwikkelingen niet meer te stuiten.

Een aantal jaar geleden begon de ombouw van de machines van gas naar elektra. De zonnepanelen vormen daarvan nu het sluitstuk, en die werden dan ook officieel in gebruik genomen van morgen. “Achteraf gezien hebben we een vooruitziende blik gehad”, zegt Mulder. “We weten inmiddels dat het einde van gas heel dichtbij aan het komen is.”

Het idee kwam tot stand tijdens het strijken, schrijft Rinos in een persbericht. Toen operationeel directeur ir. Gerrit Wiggers zijn overhemd stond te strijken, bedacht hij dat dit deel van het proces toch veel beter moest kunnen. “Als een strijkijzer zo snel warm kan worden en weer kan afkoelen, moet dat in onze productielijn ook kunnen.” Dat idee vormde de basis voor de ombouw van de productielijn van een gasgestookte installatie naar een elektrische verwarming met zeer nauwkeurig instelbare zones.

Op een monitor in de productiehal kunnen medewerkers zien hoeveel capaciteit en opbrengst de 1.200 zonnepanelen leveren. Die monitor werd onthuld door wethouder Gerrit Knol. “Jullie moesten investeren in nieuwe machines of ombouwen. Die ombouw is als het ware gegroeid en dat heeft er nu in geresulteerd dat het gas eraf is.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500