Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Raad en college met rug tegen muur over bypass

Geplaatst op: 13 april 2018

“Het is een provinciale weg, dus we moeten de kosten bij de provincie laten”, zegt John Smits (VVD) donderdagavond over de bypass van de Nieuwe Weg naar de N331 richting Zwolle. Martijn Riezebosch (CDA) sluit zich daarbij aan:  “Volgens ons moet het voorstel in het provinciehuis behandeld worden en zal daar het geld vandaan moeten komen.” Probleem: De provincie wil niet betalen.

Of de bypass er nu komt, is afwachten. De raad staat, net als het college ‘met de rug tegen de muur’. Het aanleggen van een bypass is afhankelijk van de gemeente, nu de provincie weigert. De raad worstelt ermee, omdat het gaat om een investering van maarliefst 765.000 euro. Alles wat daarboven komt, is trouwens wel voor de provincie. Die toezegging kreeg burgemeester Bilder van gedeputeerde Bert Boerman.

“Of de bypass momenteel noodzakelijk is, is de vraag”, trapt Roel Withaar (Gemeentebelangen) af. “Als dat in de toekomst wel nodig is, dan is de provincie aan zet. Wij zeggen: bijdrage, jawel. Maar het geheel betalen? Nee.”

Klaas Huisbrink van de SGP merkt op het ‘jammer’ te vinden dat de provincie niets heeft gedaan met het voorstel van de Ondernemerskring Genemuiden (OKG) die met het plan op de proppen kwam. Volgens de OKG is het wel noodzakelijk om de bypass aan te leggen. Met een bypass wordt een achteruitgang in de situatie voorkomen. “Dat zal negatieve gevolgen hebben voor de verkeersdoorstroming. Zonder bypass op de nieuwe turborotonde moet het verkeer straks stoppen en wachten om de N331 op te komen.”

De OKG verwacht ook dat het aantal verkeersbewegingen de komende jaren sterk toeneemt. “Het huidige plan is gebaseerd op cijfers van bijna tien jaar geleden en is inmiddels achterhaald.” Ook levert de nieuwe rotonde extra geluidsoverlast op door stoppend en optrekkend vrachtverkeer, stellen de ondernemers. Ook zullen de kosten naar verwachting twee à drie keer hoger liggen als de bypass op een later moment aangelegd moet worden.

“We willen er wel iets mee”, vindt Smits. Maar ineens 765.000 euro vrijgeven, dat blijkt voor de raad teveel. ChristenUnie, SGP, BGZ en VVD dienen een voorstel om eerst 50.000 euro beschikbaar te stellen voor ‘eventuele noodzakelijke voorbereidingen’. Het besluit over de 765.000 euro wordt opgeschort tot de resultaten van nader onderzoek bekend zijn. Dat de OKG ook minstens 50.000 euro wil bijdragen, haalt de raadsleden niet over de brug om anders te besluiten.

Klaas Eenkhoorn (PvdA) gaat sowieso niet in het raadsbesluit mee. “Je moet problemen niet naar je toe trekken. We komen nu om 5 over 12, de werkzaamheden lopen al geruime tijd en nou moeten we nog een bypass realiseren. Perfect krijg je het nooit. Ik denk dat we het niet moeten doen, maar zou zeggen: ga naar de provincie. Wat ons betreft blijft hand op de knip.”

Voor het college ook een lastig parket, erkende burgemeester Bilder. “Het gaat om provinciale weg, dus het is een probleem van de provincie. Maar het gebeurt in onze gemeente, dus het is ook ons probleem.” Wel merkt hij op zich er ‘oncomfortabel’ bij te voelen.

“Het feit dat je er min of meer alleen voor staat, als je een probleem hebt, is jammer”, zegt Bilder, die nog wijst op het feit dat de tapijtindustrie van Hasselt en Genemuiden onlangs is aangewezen als  ‘Topwerklocatie’.

Dat de raad nu besluit om niet meteen met 765.000 euro over de brug te komen, is een ‘andere afweging’ dan die van het college. “Dat kan gebeuren. Moet je nu die eenmalige kans wel of niet benutten?”

Voor Bilder zit er echter niets anders op dan met het raadsbesluit naar Boerman te gaan. “Wij zullen als college de provincie informeren. Ik wil u er wel op wijzen dat de gedeputeerde ons een andere opdracht heeft meegegeven. We lopen risico dat ‘ie zegt: ‘dit doen we niet’ en dan is het over en uit. Maar wij zullen er het beste van proberen te maken.”

“Stel dat het wel vastloopt, dan komt de vraag opnieuw op het bordje van de provincie”, vindt Tamme Spoelstra (ChristenUnie). Bilder: “De gedeputeerde is zich daar terdege van bewust. Het is later veel duurder, en dat weet hij.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk

2 thoughts on “Raad en college met rug tegen muur over bypass

  1. jan stoeten schreef:

    Beste KB helemaal met jou eens wat het verkeers-analise onderzoek betreft , dat is totaal niet de-update oneens dat de bedrijven hier niet iets tegen over moeten stellen, dat gebeurd wel op meer plaatsen hoor, samen spelen samen delen , heet zoiets , is ook niks mis mee , als dat gezamenlijk wordt betaald draagt elkanders lasten

  2. KB schreef:

    Het is onbegrijpelijk dat de werkzaamheden rond Hasselt gebaseerd zijn op rapporten van 10 jaar geleden. Voordat de spa de grond in ging, was het toch wijzer geweest om eens weer de verkeersprognoses te bekijken? Dat zou toch verantwoord beleid maken zijn? Het is trouwens ook absurd, dat de bedrijven zouden moeten meebetalen aan de by-pass. Betalen ze niet genoeg belasting??

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500