Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leven zonder oorlog lijkt vanzelfsprekend (video)

Geplaatst op: 4 mei 2018

Honderden mensen waren vrijdagavond aanwezig bij de jaarlijkse Dodenherdenking in het Springerpark. Burgemeester Bilder wees er daarbij op dat veel mensen een leven zonder oorlog vanzelfsprekend vinden, terwijl anderen daarvoor hun leven hebben gegeven.

Duiven die bladeren laten ritselen, het geluid van merels en een zeldzaam kuchje. Geen indringender geluid dan stilte. Een stilte die terugwijst naar jaren die de levens van mensen op de kop hebben gezet of verwoesten. “Sommige omdat ze soldaat waren, sommige om wie ze waren”, verwees Bilder naar het lot van zes miljoen Joden, waaronder honderdduizend uit Nederland.

Bilder vraagt zich wel eens af hoe hij zou handelen in oorlogstijd. Oordelen over mensen die destijds de ‘nieuwe wereldorde accepteerden en de draad van het leven weer oppakten’, past hem daarom niet. “Slechts een kleine groep mensen kwam in opstand en accepteerden dat ze daarmee de hoogste prijs zouden betalen. Ik denk aan verzetsgroep De Geuzen, waarvan vijftien leden tegelijkertijd met drie deelnemers aan de Februaristaking om het leven zijn gebracht.”

73 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is herdenken nog altijd actueel. De grote belangstelling in Genemuiden is daarvan ook een bewijs, waaronder opvallend veel jongeren.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500