Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 oktober 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Grondonderzoek bij de hervormde kerk

Geplaatst op: 19 juni 2018

Foto Wout van Dalfsen

Bij de hervormde Sint Nicolaaskerk wordt binnenkort een grondonderzoek uitgevoerd. Dat melden het College van Kerkrentmeester van de hervormde Gemeente en de Stichting Stadswacht. Zij willen daarmee grondsporen analyseren en hopen op vondsten. Die moeten ontwikkelingen in het gebied rond de kerk en vestiging van inwoners in kaart brengen.

Het onderzoek is onderdeel van een groter plan, waarvoor de restauratieplannen van het Zwier van Dijk-orgel de start waren. Dit is het laatste gebouwde cultuurorgel van de 19e eeuw met een hoofd en rugwerk en belangrijk cultureel erfgoed. De plannen voor het orgel zijn gemaakt door de gecertificeerde orgeladviseur Stef Tuinstra in opdracht van de Kerkrentmeesters. Na een offerteronde is de uiteindelijke opdracht gegund aan de Orgelmakerij Reil te Heerde.

Om de plannen completer en subsidiabel te maken, zijn er naast de restauratie nog een aantal elementen en acties aan toegevoegd, waaronder zelfs archeologisch onderzoek naar de grondlagen bij de kerk. De plannen zijn mogelijk door toegezegde subsidies van de provincie Overijssel, een aantal aan het orgel gerelateerde instanties en nog te houden acties in de Gemeente. Er zullen in samenwerking met het Historisch Centrum Genemuiden exposities worden georganiseerd.

Naast het grondonderzoek en de orgelrestauratie maakt ook de restauratie van het meubilair in de consistorie onderdeel uit van het plan. Tenslotte is er aandacht voor de traditie van de Genemuider Bovenstem.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500