Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stoomgemaal Mastenbroek volledig vernieuwd met ontwikkelplan

Geplaatst op: 4 juli 2018

Een compleet nieuw museum, een vernieuwde huisstijl, een looproute voor bezoekers én, niet onbelangrijk, een terras aan het water. Als het aan Anaïs Meijer, Dave Haverkort, Menno Sluimers en Dionn Hoeijenbosch ligt, ondergaat d’ Olde Mesiene een complete make-over.

De Cibap-studenten hebben in acht weken een afstudeerproject gemaakt over de toekomst van het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk. Samen stelden ze een ontwikkelplan op, met een totaalconcept voor d’ Olde Mesiene. Want dat ontbreekt, betogen ze, tijdens de presentatie in het bezoekerscentrum van het stoomgemaal. “Het moet één geheel worden”, stellen de studenten.

Ook uit dat bezoekerscentrum valt meer te halen. Te denken valt, volgens de studenten, aan een eetgelegenheid, iets frequentere openingstijden en een terras aan het water. “We vonden het jammer dat er geen terras was”, stelt Meijer. Volgens Haverkort valt er een ‘mooie veranda’ boven het water te maken.

Het water is ook één van de onderwerpen die in de bergloods centraal moet komen te staan. De bedoeling is om die in te richten als informatieve ruimte. In een glooiende vorm komen daar informatieborden met drie overkoepelende thema’s: de helden van vroeger, de strijd tegen water en de kracht van de machine.

Om tot die thema’s te komen, hebben de studenten ook een doelgroep op het oog, die breder is dan de huidige doelgroep van het stoomgemaal. Doel is om vooral ouderen en kinderen van 7-12 jaar te trekken. “Ouderen zijn vitaler, fietsen meer en gaan er vaker op uit met de kleinkinderen.”

Speciaal voor die laatste groep zijn er ook interactieve speeltoestellen bedacht, zoals een waterbaan met sluiswerking. Ook moet er een brug komen die net iets door het water loopt. “Dan kunnen ze lekker even klieren”, lacht Haverkort.

Alle onderdelen van het stoomgemaal worden met het plan aan elkaar gekoppeld. En voor de bezoeker blijft er overzicht: er komt ook een molen van zo’n 13 meter hoog, waar op geklommen kan worden.

Of de plannen allemaal doorgaan, dat is de vraag. Het bestuur van de stichting rond het stoomgemaal gaat nu op zoek naar een groep studenten die een planbegroting kan maken. “De onderdelen zijn gefaseerd uit te voeren”, legt Hoeijenbosch uit.

Dan nog is het niet zeker dat de plannen allemaal doorgaan. “Dat zou wel fantastisch zijn”, vindt Meijer. “Dan moeten er ook meer bezoekers komen. Het is nu nog net niks.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500