Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ingezonden: zorgen om zondagsrust

Geplaatst op: 9 juli 2018

Geruisloos varen de beurtschepen, turfschepen, tjalken, kustvaarders de riviermonding. De vuurtoren van Kragenburg is voor duizenden schippers een vertrouwd baken in zee aan één van de drukst bevaren scheepsvaartroutes. Het baken is onderdeel van de overtuiginging van een handjevol notabelen uit Zwolle. Zwolle moet de derde zeehaven van Nederland worden.

Om Zwolle bereikbaar te maken en houden is een plan nodig. We zijn halverwege de 19de eeuw. Ingeneur B.P.G. van Diggelen weet het.  Onder zijn leiding worden twee strekdammen aanlegt in het Zwolse Diep. Op een kunstmatig opgeworpen terp in de Zuiderzee wordt Kraggenburg gebouwd. Een lichtwachterswoning met vluchthaven in zee. Het eindpunt van de zuiderkrib. Vanaf Genemuiden zo’n vijf kilometer de zee in.

De werken in de Zuiderzee zijn kostbaar en de maatschappij verhaalde de kosten op de schippers door het heffen van tolgelden. Een ketting over het Zwartewater is het hulpmiddel om tol te innen. Een belemmering voor de scheepsvaart. Schippers organiseren protestvergaderingen. De klachtenstroom bereikt zelfs het parlement. De klacht over de ketting is het onderwerp van één van de eerste parlementaire enquêtes.

De  ketting is verdwenen, evenals het dagelijks getij van 20 centimeter. Schepen varen geruisloos 24/7. Over  de gereconstueerde Greentebrug spoeden mensen naar de kerken. Het klokgelui, tweede luiden, vangt aan. Klokken met de namen Jozef en Maria van de nieuwste kerk vragen de aandacht. Het is 9 juli 2018, 15:15. Zondag.

Een grote schrik vervult hen die buiten zijn. Ongehoord. Een hels kabaal schalmt dwars door alles heen. Vogels stoppen hun gezang. Wie zijn het die met opwekkingsliederen de juiste stemming pogen te bereiken? Respectloos, zonder rekening te houden met anderen. Het mogen wel stokdoven betreffen, zo hard het geluid over het normaal zo rustig Genemuiden reikt.

Het geluid sterft weg. Hoe de dieren het verwerken, nabij het Vogeleiland, is mij onbekend. Een stiltegebied. Dat het een schip betreft, De Nirvana uit Zwolle, doet zomaar een plan oprijzen. Is het reeël om na de Kaaibrug en de Greentebrug een nieuw reconstructieplan op te zetten?

Op de afbeelding staat een reconstructie van de Ketting. Ter bevordering van het historisch besef en behoud van de zondagsrust.

De politiek is aan zet.

Is getypt,
Aart van der Vlist,
namens meerdere inwoners van Genemuiden.

Bron: “Kraggenburg en de vaarweg van Zwolle naar zee” geschreven door Aaldert Pol en Gerrit van Hezel. ISBN 90-6697-114-2

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500