Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ketchup (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 30 juli 2018

‘Lady Madonna, children at your feet, wonder how you manage to make ends meet’, klinkt door het restaurant van de veerboot van Oostende naar Dover. Rinus ziet bleekjes om de neus, heeft zich laten verleiden friet met een tomaten-kleurig goedje naar binnen te werken, terwijl er een flinke deining in het Nauw van Calais staat. Midden op het dek, turend naar de horizon, die nooit stil ligt boven en onder de reling, slikt hij zijn opkomende zeeziekte weg. Gait is zo wijs geweest een droog broodje met niks erop als middagmaal te verorberen.

Met 25 ponden op zak, toentertijd was een pond nog een tientje in guldens, zijn ze vanuit hun thuisbasis in de Alblasserwaard naar Vlissingen gefietst en des anderen daags langs de kust naar onze zuiderburen, voor een fietsvakantie in Sussex, zuidoost van Londen. Voor twee pond ritselen ze een retourtje Dover op de kade, met fiets. ‘Lady Madonna, baby at your breast, wonders how you manage to feed the rest. Rinus vliegt naar de reling en voert de vissen.

De jongens verwonderen zich over het heuvelachtige landschap achter de krijtrotsen van Dover, missen opeens een uur in de tijd, en moeten wennen aan links rijden. Buiten adem komen ze net voor sluitingstijd aan in de jeugdherberg, waar ze hun dorst lessen met cider, voor de komende weken hun nationale drank, niet ongevaarlijk overigens als je het alcoholpromillage kent. Als ze Canterbury hebben gehaald by bike besluiten ze hun stalen rossen daar achter te laten en Londen te verkennen by train, metro en per pedes apostolorum.

Boek je tegenwoordig met Effeweg of Bolderman een midweek Londen, dan loodst de chauffeur zijn touringcar door het idiote verkeer naar de hoogtepunten van de sightseeing-industrie. Maar een halve eeuw geleden, we schrijven immers 1968, is het een sport om het metro-netwerk onder de knie te krijgen en voor een habbekrats overal te komen, een ritje met de rode dubbeldekker of zwarte taxi hoort daar uiteraard ook bij.

Als ze goed en wel aan het Engelse ontbijt zijn gewend, verlangt hun maag naar wat warms en in een goedkoop restaurant ontwaren ze friet, met weer dat wonderlijke rode goedje, dat uitstekend smaakt en onze mayonaise naar de kroon steekt. Het zal nog wel even duren voor het onder de naam ketchup de straat van Dover weet over te steken.

Nadat Rinus op Piccadilly Circus zich heeft laten fotograferen voor twaalf shilling en naderhand een pond mist in zijn portemonnee en Gait in een straatje in Soho enkele langspeelplaten op de kop tikt (nee, geen Beatles, maar tafelconcerten van Telemann) vervolgen ze hun fietstocht langs de jeugdherbergen van Sussex. Nog een paar maanden en hun tienertijd is voorbij.

Gerrit van Houwelingen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500