Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Fedde Bakker runt beroemd Zwols café

Geplaatst op: 12 september 2018

“Even de laatste herinneringen aan gisteravond wegwerken…”, glimlacht Fedde Bakker als hij een doekje over zijn bar haalt. Het is een dagelijks tafereel voor de eigenaar van het beroemde Zwolse café De Tagrijn. De geboren Genemuidenaar runt sinds afgelopen december het etablissement aan de Buitenkant. “Een droom die uitkomt…”, zegt Bakker.

Sinds zijn zeventiende werkt Bakker in de horeca, onder meer bij Het Wijnhuis. “Een jaar of tien, elf geleden kwam ik bij De Tagrijn van de legendarische Zwollenaar Theo Dragt. ‘Hier ligt mijn hart…’, dacht ik meteen. Helaas overleed Theo. Zijn vrouw heeft toen de zaak voortgezet en die wilde er vorig jaar mee stoppen. ‘Heb je nog interesse?’, was de vraag. Ik werkte ondertussen bij KPN, maar besloot toch het avontuur aan te gaan. Dit is wat ik altijd heb gewild”, vertelt Bakker, die vandaag ook bij het sponsorevent van Sportclub Genemuiden bij Eurom, het bedrijf van zijn familie, aanwezig is.

De Tagrijn is weer volop in ontwikkeling. De binnenkant is aangepakt en momenteel zijn bouwvakkers nog met de buitenkant bezig. De werkzaamheden legden de grote historie van het pand bloot. “Ik heb er een soort studie van gemaakt en kreeg daarbij later hulp van de gemeente. Een deskundige begon verf van de gevel te halen en stuitte al snel op een grote letter B. Ik wist bijna zeker uit de naam van een vorige eigenaar, maar uiteindelijk is het woord ‘Billard’ vrijgekomen, het oud-Nederlandse woord voor biljart.”

Dat blijft op de gevel staan, maar een biljarttafel keert niet terug in De Tagrijn. “Daarvoor zijn we simpelweg te klein, maar ik heb wel twee kleine tafelbiljarts aangeschaft. Je moet toch wat doen met die naam. En als er nu ineens veel biljarters komen, voeg ik het woord ‘voorheen’ toe op de gevel”, glimlacht Bakker. Hij heeft een specifiek café dat onder meer populair is vanwege het aanbod van maar liefst vijftig soort whisky’s. “Wij krijgen mensen van 8 tot 80 en van kamp tot kak over de vloer. De Tagrijn is een praathuis, geen danscafé. Studenten zijn hier van harte welkom, maar niet om op de bar te dansen. Wij draaien bluesmuziek die hard genoeg staat om van te genieten, maar zacht genoeg voor een goed gesprek.”

Gastheerschap staat bij Bakker voorop. Mensen moeten zich welkom voelen bij De Tagrijn en bovendien goed advies krijgen over de whisky’s, vindt hij. “En daardoor is het lastig om personeel te vinden. Daar kampt de hele horeca momenteel mee, maar ik zoek mensen die ook echt iets over whisky kunnen vertellen en die ik kan opleiden. Moeilijk te vinden. Daardoor gaan er ontzettend veel uren in dit werk zitten. Aan de andere kant geeft ‘eigen baas’ zijn veel vrijheid. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed.”

Bakker heeft al behoorlijk wat Genemuidenaren over de vloer gehad. “Oud-klasgenoten die een kijkje komen nemen of op zaterdagmiddag mensen die na het winkelen een kop koffie komen drinken. Ik merk dat veel mensen mij toch kennen ondanks dat ik al lang uit Genemuiden weg ben. Het is altijd leuk om een praatje te maken met ze. Dat is ook precies wat ik leuk vind aan de horeca.”

Met de presentatie tijdens het sponsorevent van Businessclub De Wetering hoopt Bakker nog meer bekendheid in de regio op te bouwen. Bijvoorbeeld voor de whiskyproeverijen op woensdagavond. Ook voor feestjes en partijen is het café af te huren. Voor een whisky, speciaal bier of een kop koffie is De Tagrijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Kijk ook op https://cafedetagrijn.business.site/

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500