Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 juni 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuw boek over de familie Altena

Geplaatst op: 27 september 2018

‘Een Hannekemaaier verstrikt in het Vechtdal.’ Met deze titel heeft Jan Altena Hzn. uit Hardenberg, een nazaat van de familie Altena in Genemuiden, een nieuw boek uitgegeven. Dit keer gaat het over zijn voorouders, de familie Altena uit Genemuiden. Hij beschrijft zijn zoektocht naar de herkomst van de familienaam. Daartoe heeft hij onderzoek gedaan naar de bewoners van verschillende boerderijtjes met de naam Altena/Altona langs de Overijsselse Vecht, o.a. in Anerveen. Baalder, Rheeze en Diffelen. Maar ook in Dalfsen langs De Hessenweg hebben er een paar gestaan. Al deze katersteden met hun bewoners krijgen in dit boek de nodige aandacht.

Het resultaat van zijn zoektocht is, dat ene Albert Bartholds uit Dalfsen nu de oudst bekende voorouder van de familie Altena uit Genemuiden is.

Zo kwam een andere voorouder van één van de families Altena in Hardenberg, ene Jan Altena, van het erve Altona in Anerveen. Een verbinding met de familie Altena uit Genemuiden kon hij niet vinden. Weer een andere voorouder Jan Altona geheten, kwam uit Laar Dld. Van deze Altona/Altena is de parenteel aan dit boek toegevoegd.

De titel van het boek is gebaseerd op een mogelijke tunnelvisie bij de schrijver over de herkomst van de voorouders. Het onderzoek naar Altena’s langs de Vecht geeft er steeds weer aanleiding toe. Een zgn. Hannekemaaier kan vanuit een plaatsje langs de Duitse Vecht, waar de naam Altena of Altona werd gebruikt voor een burcht, in de 16e eeuw tijdens zijn voettocht naar een boer in Holland/Friesland, onderweg verstrikt zijn geraakt aan een plaatselijke schone.

Het grootste deel van het boek bevat de beschrijving van deze zoektocht. Bovendien is in de loop der jaren getracht om zoveel mogelijk via familiekanalen toegevoegde informatie te krijgen. Ook artikelen in kranten zijn overgenomen en op basis van genealogische gegevens zijn er verhalen gemaakt. Gebeurtenissen als stadsbranden. overstromingen en ziektes krijgen aandacht. Maar ook aan de geloofsbeleving in Genemuiden wordt een hoofdstuk besteed. Op deze manier is het voor de nabestaanden zo interessant mogelijk gemaakt om kennis te nemen van de geschiedenis over hun voorouders. Dit verhaal is nooit af. Er zullen steeds weer andere verhalen bekend worden en nieuwe gegevens opduiken.

Het boek met 368 pagina’s, ISBN: 9789463673983, is te koop bij Boekhandel Heijink aan de Markt 23 in Hardenberg, prijs € 22,95. Email: heijinkboek@planet.nl of tel. 0523-216803.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500