Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Elpees (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 24 oktober 2018

Misschien al wel vijftien jaar geleden stond ik een keer op de bekende rommelmarkt van IJhorst. De regen viel met bakken uit de lucht. Van alle overbodige huisraad verkocht ik alleen mijn elpees. De opbrengst van de dag was ik echter bij het verlaten van het dorp alweer kwijt. Een ijverige agent had een bon ter waarde van vijftig euro uitgeschreven en die wegens fout parkeren onder de ruitenwisser van mijn bolide gestopt.

Desondanks zette de verkoop van de langspeelplaten (voor de jongeren: voordat Spotifiy bestond luisterde je muziek op cd’s, de voorlopers daarvan waren elpees) mij aan het denken. Gedreven door liefde voor muziek én mijn aangeboren Genemuider handelsgeest kocht ik een flinke partij van het ‘zwarte goud’ en verkocht de onderdelen daaruit handig weer door.

Daarmee was het hek van de dam. Marktplaats bracht mij in de daaropvolgende jaren op de meest vreemde plekken. Ik haalde elpees op uit landgoederen en sociale huurwoningen in achterstandswijken, ik ontmoette bekende Nederlanders en mensen waarvan ik vermoedde dat ze de opbrengst onmiddellijk in hun drugsverslaving investeerden. Aan de deur kreeg ik kopers in keurige pakken die vervolgens weigerden te betalen en boeventronies die uiteindelijk de meest vriendelijke mensen bleken.

Bovenal ontmoette ik veel mensen met een ongelooflijke passie voor muziek. Mannen, want 99 procent van de clientèle was man, met verhalen ook. Zoals een Tukker die ontdekte dat hij een ver familielid was van de zangeres van een bekende meidengroep, contact zocht en niet veel later aan tafel zat met een elftal Amerikaanse rocksterren.

Met de komst van kinderen en steeds drukkere werkzaamheden stopte het mooie muzikale avontuur. Bloed kruipt echter weer eens waar het niet gaan kan. Onlangs kocht ik zomaar wat elpees op een rommelmarkt en voordat ik het wist zocht ik contact met Helma van Van d’ Olde Stempel of ik die niet bij haar in de winkel kon verkopen. En dus vul ik sinds kort regelmatig een krat elpees bij. En op de rest van de tafel staat het lekkerste bier van Nederland!

Nou nog zorgen dat ik niet tegen teveel parkeerboetes oploop…

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500