Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ziekenhuizen (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 3 november 2018

Ik heb de afgelopen maanden behoorlijk veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht en ik moet eerlijk zeggen dat na elk bezoek mijn waardering voor al de mensen die daar werken verder is gestegen. Dag en nacht staan mensen je met raad en daad bij, terwijl het aan alle kanten aan handen ontbreekt. Fysiek en psychisch is de zorg behoorlijk pittig werk en dat wordt bovendien ook nog zwaar onderbetaald.

Ik las in de afgelopen week tot mijn grote verbazing dat er een aantal ziekenhuizen wegens een uitgesproken faillissement wordt gesloten.

Het moet niet gekker worden.

Daarvan alleen al vier stuks behoorlijk dicht bij ons in de buurt : Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. Dat ziekenhuizen überhaupt naar de Filistijnen kunnen gaan was me tot nu toe onbekend. Het blijkt dat genoemde ziekenhuizen eigendom zijn van particulieren en/of investeerders. En daar ligt volgens mij de wortel van het kwaad.

Onze gezondheid is ons grootste goed. En in mijn ogen moet de gezondheidszorg voor iedereen goed geregeld zijn. En dat te waarborgen lijkt me bij uitstek een taak van de overheid. En die zouden dus ook de eigenaar van de hospitalen moeten zijn. Belangrijk is ook dat ziekenhuizen goed bereikbaar zijn vanuit elke regio van het land. Natuurlijk dient de financiële huishouding goed in de gaten worden gehouden, maar de prioriteit zou altijd moeten zijn : een goede, betrouwbare gezondheidszorg garanderen voor iedereen.

Maar daar denken we in dit land dus schijnbaar anders over. We geven de verantwoordelijkheid liever uit handen met alle gevolgen van dien, zo zien we nu maar weer. Om over het menselijke aspect nog maar te zwijgen.

Zou iemand er een seconde over nagedacht hebben wat het voor een patiënt betekent om van ziekenhuis te moeten veranderen? Vaak is er in de loop van de (lange) tijd een nauwe band opgebouwd met doctoren en verplegend personeel. Ze zijn voor veel patiënten een boei waaraan in moeilijke tijden wordt vastgeklampt. Het is bijna onmenselijk om dergelijke banden van vandaag op morgen door te snijden.

Over het algemeen hebben we het erg goed in Nederland. We neigen er in veel gevallen naar om in Europa het beste jongetje van de klas te zijn. We houden ons strikt aan klimaatakkoorden en CO-2 emissies. Het begrotingstekort blijft keurig binnen de normen, waar andere landen maar wat aan modderen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar als het gaat om dingen die van essentieel belang zijn voor de eigen bevolking, zoals in dit geval de gezondheidszorg, nemen we onbegrijpelijke en onmenselijke beslissingen.

Ik hoor op de achtergrond nu al de tegengeluiden dat een goede zorg voor iedereen zo goed als onbetaalbaar is. Ik houd het er liever op dat niets meer waard is als een goede gezondheid. Dus laten we daar voor iedereen het maximale voor doen.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500