Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tentoonstelling voor vogelliefhebbers én gezelligheidsdieren

Geplaatst op: 21 november 2018

Vanaf donderdagavond 20.00 uur tonen leden van de Vogellust drie dagen lang hun mooiste kanaries, parkieten, groenlingen of andere kleurrijke vogels. Die tentoonstelling in d’ Overtoom is niet alleen interessant voor vogelliefhebbers, zegt voorzitter Henk Klasen van Vogellust. “Veel mensen komen hier voor de gezelligheid én voor het Rad van Fortuin en de lotenboom.”

Die lotenboom, met maar liefst vijfhonderd prijzen, blijkt een heuse traditie. “Toen ik nog een klein jochie was stond die boom er al. Dat hoort gewoon tijdens de tentoonstelling. Bezoekers vinden dat ook leuk”, vertelt Klasen, die dat bijprogramma ook cruciaal acht voor het slagen van de tentoonstelling. “Laten we wel zijn: in vogels is maar een beperkte groep mensen geïnteresseerd. Als we hier in d’ Overtoom alleen maar vogels neerzetten, komt er misschien maar 10 procent van de huidige bezoekers. Juist door de gezelligheid trekken we nu veel mensen.”

En dat is weer gunstig voor Vogellust dat jaarlijks veel kosten maakt voor de tentoonstelling en andere activiteiten. “Daarom is het prachtig dat we zo’n brede steun hebben in Genemuiden. We zijn het bedrijfsleven dankbaar dat ze altijd voor ons klaar staan”, zegt Klasen.

En dat zo langzamerhand al meer dan een halve eeuw. Vogellust is toe aan jaar 56. Wel is het aantal leden aan het afnemen. “We hebben nu 76 leden, maar komen af van 108. Net zoals alle vogelverenigingen in Nederland vergrijzen we. Het is moeilijk om de jeugd te interesseren voor deze activiteiten. Als ik vroeger uit school kwam, trok ik de laarzen aan en ging ik naar de Hasselterdijk en andere natuur. Tegenwoordig kunnen ze zoveel andere dingen doen. Daarom gaat de interesse vaak over van generatie op generatie. Wij hebben vier jeugdleden, maar dat zijn allemaal kinderen van ouders die zelf ook vogels houden.”

En dat zijn mensen die het jargon van de vogelliefhebbers allemaal begrijpen. Praat met Klasen en termen als kleurslag, lipochroom en topaas komen over tafel. Het zijn woorden die de juryleden ongetwijfeld ook kennen. Die zijn woensdag bezig met het keuren van de driehonderd vogels (149 kanaries 100 tropische vogels en 50 parkieten). Ze zijn afkomstig van 24 inzenders. Dat zijn Genemuidenaren die uitkijken naar dit jaarlijkse evenement. “Dit is voor ons dé week”, zegt Klasen.

Bezoekers zijn donderdagavond na 20.00 uur welkom, vrijdag van 10.00 tot 22.0 uur en zaterdag overdag.

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 thoughts on “Tentoonstelling voor vogelliefhebbers én gezelligheidsdieren

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500