Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Elvis-dienst’ in Zwartsluis

Geplaatst op: 26 november 2018

De gospels van Elvis Presley staan zondagavond centraal tijdens een bijzondere dienst in de Gereformeerde Kerk. Het is meteen een van de laatste ‘Elvis-diensten’ die met als thema He Touched Me op vijftig plaatsen in Nederland te bezoeken waren. Voorganger zondag is dominee Van der Spek. De dienst begint om 19.00 uur.

Wat klein begon, bleek al snel aan te slaan. De reacties op de Elvis-diensten waren overweldigend. “Er zat heel veel herkenning in de diensten. Mensen waren geraakt door het geloof van die Rock and Roll legende. Velen wisten niet dat hij geloofde. Of ze hadden gedacht dat hij slechts Gospel zong voordat hij bekend was geworden. Weinigen wisten dat hij tot een paar dagen voor zijn overlijden Gospel zong”, aldus de organisatie.

“Elvis was omstreden tijdens zijn leven, want hij was bepaald geen model gelovige. En daar werd hij om veroordeeld. Als wij zondigen dan hoeft dat niet direct op te vallen, maar als een bekende zanger die christen zegt te zijn zondigt, dan gebeurt dat in de schijnwerpers en daar werden dan ook meteen harde oordelen over uitgesproken. Hij werd neergezet in zijn tijd als een schijngelovige. Er waren vele tientallen jaren voor nodig om te kunnen zien dat zijn leven niet zo heel veel anders was dan het leven van koning David. Immers David had Psalm 23 al geschreven voordat hij overspel pleegde. En toch zingen we alle liederen van koning David, die was toch ook geen schijngelovige? En wie zijn wij zelf dan?”

Als je dat beseft dan luister je anders naar de gepassioneerdheid waarmee Elvis zingt over Guilt and Shame, Schuld en Schaamte. In de diensten hebben we er altijd eerlijk over verteld. En dat gaf zoveel herkenning. Iemand zei eens na een Elvisdienst: “Dominee, ik heb mezelf nooit zo’n echte gelovige gevonden, maar als iemand als Elvis weet van Peace in the Valley, vrede in zijn hart, dan is dat ook voor mij mogelijk, dank u wel”.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500