Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe opzet Beursplein slaat aan

Geplaatst op: 28 november 2018

Foto's: Jan van Kleef

“Het was een geslaagde, geanimeerde en ontspannen bijeenkomst”, blikt wethouder Gerrit Knol terug op het gisteren gehouden Beursplein. In het gemeentehuis in Hasselt konden ondernemers en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten voor zakendoen. Maar dan op een bijzondere manier: met gesloten portemonnee.

“Mensen die elkaar nooit zien, spreken elkaar nu”, legt Knol de werking uit. “Als maatschappelijke organisatie kun je je hier profileren en opstellen als cultureel ondernemer. Je vraagt je niet alleen af of je iets kunt ontvangen, maar ook of je iets te bieden hebt. Het is iets anders dan alleen de hand ophouden.”

Een voorbeeld daarvan is de ‘match’ die tekstschrijver Astrid Mensink sloot met de Veldschuur. “Zij hadden een vraag, waar ik vanuit mijn expertise wat kan betekenen”, vertelt ze. “In ruil daarvoor kan ik bij Veldschuur op pad met gids, en daar mag ik een groepje mensen voor uitnodigen.”

In totaal werden er 23 matches gesloten binnen de tijd, vertelt Marieke Galgenbeld, die samen met Ruth Brommer het Beursplein organiseerde. Dat vond dit jaar in een andere opzet dan gepland. Het was de bedoeling om met een vrachtwagen langs de drie kernen te rijden en in elke kern een korte bijeenkomst te hebben.

De wensen van zowel organisaties als ondernemers bleken anders. “Zij wilden het gewoon op een plek”, zegt Galgenbeld. “Het is wel mooi om de kernen op die manier met elkaar te verbinden.” Ze kijkt met positieve gevoelens terug. “Wat we horen is vooral lof tot op heden. Natuurlijk zijn er wel aandachtspunten en leerpunten. Maar het is wel fijn als de deelnemers het als positief ervaren.”

Galgenbeld gaat er dan ook van uit dat er een vervolg komt. “En dan zal het vast groter zijn.” Op de editie van gisteren kwamen ruim 100 mensen af. “We hebben in december nog een evaluatiemoment, maar we gaan nu eerst even genieten van het succes.”

Wethouder Knol is ook positief. “Je hebt bijeenkomsten waar alles kil is, maar dit was gewoon gezellig. De mensen hadden er lol in.” De gemeente heeft als initiatiefnemer ook een belangrijke rol in het Beursplein. En terecht, vindt Knol. “Je kunt meer doen dan subsidie geven.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500