Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onderdelen Meente naar Oekraïne

Geplaatst op: 30 november 2018

Tekst en foto Niek Teune

Met dank aan stichting IJHOE (IJsselmuiden Helpt Oekraïne) krijgen diverse materialen uit Zorgcentrum De Meente uit Genemuiden een tweede leven. Toen onlangs een gedeelte van het pand gesloopt werd door Lagemaat Sloopwerken uit Heerde, hebben vrijwilligers onder andere radiatoren, deuren en badkamerattributen gedemonteerd. Komend voorjaar hoopt IJHOE de onderdelen te plaatsen in een nieuw gezondheidscentrum in Mesovari.

In juni van dit jaar werd er aan een project op een basisschool in Kaszonyi gewerkt door de stichting. Nu ligt de focus op het gezondheidscentrum. Herman ten Berge vertelt: ‘’Dit voorjaar is Gerrit Jan Keizer voor het eerst in het pand geweest. Het was vroeger een kolkhoze, een vorm van collectieve landbouw in de tijd van de Sovjet-Unie. In overleg met de plaatselijke predikant van de kerkelijke gemeente is het toekomstige gezondheidscentrum aangekocht. Aan ons is gevraagd om mee te denken over de inrichting.’’

Volgens Wim van Dieren is het gezondheidscentrum in Mesovari hard nodig. ‘’Als mensen in een ziekenhuis zijn geopereerd, kunnen ze niet naar huis toe. Er zijn te weinig mensen aan het thuisfront om hen te helpen, omdat veel jongeren naar het buitenland zijn vertrokken.’’ Ten Berge vult aan: ‘’De ouderen wonen in huizen zonder gas, water en licht. Een huisarts komt niet. In het gezondheidscentrum is er ruimte om aan te sterken. Voor de zorgkamers hebben wij in principe de materialen nu binnen.’’

Het werk van de IJsselmuider stichting heeft Genemuidenaren zodanig enthousiast gemaakt dat ook attributen waarop mensen gewassen kunnen worden naar Mesovari zullen worden gebracht. ‘’Al het materiaal hopen wij in het voorjaar van 2019 op transport te zetten; het gaat om een vrachtwagen vol. Wij zijn Lagemaat Sloopwerken, De Meente en de betrokken vrijwilligers erg dankbaar voor het mede mogelijk maken van goede gezondheidszorg in Mesovari’’, besluit Van Dieren.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Onderdelen Meente naar Oekraïne

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500