Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 oktober 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De parel van Genemuiden trekt veel bekijks

Geplaatst op: 1 december 2018

“Niet te tellen…”, antwoordt Jan Roetman in de Grote Kerk op de vraag hoeveel onderdelen van het orgel eigenlijk onder handen worden genomen. “Alleen al 1800 pijpen worden gerenoveerd. En daarmee zijn 25 tot dertig onderdelen verbonden”, verduidelijkt Roetman. De renovatie van het orgel is kortom een indrukwekkende klus.

Want al die onderdelen krijgen de komende maanden een beurt. Het technisch herstel begint binnenkort en de verwachting is dat daarna alle onderdelen weer naar Genemuiden komen. Dan zijn de experts nog maandenlang bezig met het terugplaatsen en dan wel zo dat het orgel beter klinkt dan ooit. Volgens de huidige planning kan het orgel in juni weer in gebruik worden genomen.

De belangstelling voor de werkzaamheden is ondertussen groot, zo blijkt zaterdag tijdens de kijkdag. Het publiek kan de werkzaamheden aan het orgel bekijken. Dat staat nog steeds in de steiger. “We zijn heel blij met de interesse, ook van de media trouwens”, zegt Roetman, die niet alleen de plaatselijke websites te woord staat maar ook spreekt met een journaliste van De Stentor.

Hij heeft beneden een miniatuur opstelling van het orgel staan om alles uit te leggen. En op de iPad kan hij veel foto’s laten zien. “Dit is de parel van Genemuiden en ik vind het belangrijk dat die straks weer superieur klinkt”, zegt Roetman, die het pareltje wil doorgeven aan de volgende generaties. “Soms ben ik wel eens bang dat mensen over tien jaar zeggen: we kunnen het ook met een elektronisch orgel en grote boxen af. Maar aan dit orgel zit zoveel historie. Hiermee is de Bovenstem ontstaan. Dat is een van de redenen waarom ook de provincie deze werkzaamheden zo belangrijk vindt.”

Bovenop het orgel legt Erik Eenkhoorn aan belangstellenden het verdere detailwerk uit. Hij laat bijvoorbeeld de toetsen van ivoor zien. Ook die worden stuk voor stuk onder handen genomen. “Waarbij zoveel mogelijk de authentieke onderdelen behouden blijven”, zegt Eenkhoorn, die het orgel vergelijkt met een groot horloge. Geen wonder ook: de bouwer was van origine horlogemaker.

Hij bouwde het orgel in vijf maanden tijd. Onwerkelijk kort bijna, gezien de omvang het instrument. Alleen de opknapbeurt duurt al langer dan de bouw.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500