Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente op zoek naar ‘steunouders’

Geplaatst op: 27 december 2018

De gemeenteraad stemde onlangs in met het Preventieplan Jeugdhulp en daarmee met het project Steunouder. Ouders kunnen om uiteenlopende redenen de verzorging en opvoeding van hun kind (tijdelijk) als pittig ervaren. Een steunouder is iemand met ruimte in hart en huis voor het kind van een ander. Als een soort oom en tante of opa en oma vangt een steunouder het kind tijdelijk één of meer dagdelen per week op in het eigen gezin. Met dit project haakt de gemeente aan bij het initiatief Steunouder Nederland.

Ouders hebben soms een extra steuntje in de rug nodig, om alle ballen in de lucht te kunnen houden of om met wat tijd voor zichzelf de zorg voor het gezin beter aan te kunnen. Een helpende hand van familie, vrienden of bekenden is niet altijd mogelijk. Daarom start de gemeente Zwartewaterland vanaf januari 2019 met het project Steunouder. Een steunouder vangt het kind tijdelijk één of meer dagdelen per week op in het eigen gezin. Het is een laagdrempelige en gelijkwaardige manier om een kind wat extra liefde en aandacht te geven en de vraagouders in de thuissituatie te ontlasten om zo hun eigen draagkracht te vergroten.

“Onze inwoners zijn echt bereid wat voor elkaar te doen”, zegt wethouder Slingerland. “En dat kan nu ook als steunouder, waarbij je één of twee dagdelen in de week voor een kind van een ander zorgt om de ouders tijdelijk te ontlasten.” Ervaringen in gemeenten waar steunouders al langer actief zijn, laten zien dat deze extra hulp een zeer positief effect heeft. Er ontstaan zelfs vriendschappen die het netwerk van vraagouders, ook als de tijdelijke hulp niet langer nodig is, blijvend vergroten en dat is altijd goed.

Steunouder worden?

Als steunouder bent u een vrijwilliger en volgt u een tweedaagse training, waarin u handvatten krijgt voor het steunouderschap. Altijd maakt u vooraf uitgebreid kennis met het vraaggezin. De steunoudercoördinator van de gemeente Zwartewaterland begeleidt u het hele traject. Hoe lang en hoe vaak u als steunouder wordt ingezet hangt af van de behoefte van de vraagouders en van uw eigen mogelijkheden. Enthousiast om steunouder te worden of kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op steunoudercoördinator Aukje van den Arend via: steunouder@zwartewaterland.nl.

Preventieplan Jeugd

Steunouder is één van de praktische projecten die aan de kapstok van het Preventieplan Jeugdhulp is gehangen. Het Preventieplan kent zes thema’s die samen een kapstok vormen voor praktische projecten. Naast Steunouder zijn bijvoorbeeld de spel- en praatgroep KIES voor Kinderen In Echtscheiding Situaties en het project Jongeren Op Gezond Gewicht onderdeel van het Preventieplan.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500