Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente steunt namenmonument

Geplaatst op: 11 januari 2019

In navolging van meerdere gemeenten in ons land heeft het college van B en W van Zwartewaterland ook besloten om de oprichting van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam financieel te ondersteunen. “We hebben een ereschuld in te lossen”, motiveert burgemeester Eddy Bilder de bijdrage van de gemeente aan de oprichting van het Namenmonument dat naar verwachting eind dit jaar is gerealiseerd.

De oprichting van het monument aan de Weesperstraat in Amsterdam is een initiatief van het Nederlands Auschwitzcomité. Op het Holocaust Namenmonument komen de namen te staan van alle 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, ook van hen die in andere kampen dan Auschwitz zijn vermoord. In principe kan iedereen een of meer namen op het monument adopteren. Dat kan al door een donatie van 50 euro. Als aandenken ontvangt men een certificaat met de geadopteerde namen.

Via het Auschwitzcomité kwam het verzoek om steun te verlenen aan het monument ook binnen bij de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, die dit vervolgens onder de aandacht bracht van de gemeente Zwartewaterland. B en W hebben positief op dit verzoek gereageerd en hebben besloten om een bedrag van 950 euro beschikbaar te stellen voor dit doel. Het gaat daarbij om de namen van de 19 Joodse ingezetenen van Hasselt en Zwartsluis die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgebracht in de vernietigingskampen van de Nazi’s.

De gemeente Steenwijkerland besloot vorig jaar al om de oprichting van het namenmonument financieel te steunen. “Dan kunnen wij in Zwartewaterland niet achterblijven”, vond ook Barend Vinke, de voorzitter van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Zo kwamen ook eind vorig jaar de contacten tot stand met het gemeentebestuur.

Volgens burgemeester Bilder is de steun van de gemeente helemaal in lijn met de medewerking die de gemeente eerder verleende aan enkele activiteiten van de stichting, zoals het leggen van Stolpersteine in Zwartsluis en het oprichten van een monument bij de Joodse begraafplaats in Hasselt. Bilder zegt sympathiek te staan tegenover de doelen van de stichting.

“Maar”, aldus Bilder, “wij hebben ook een ereschuld in te lossen ten opzichte van de Joodse ingezetenen van onze gemeente. De steun aan het Holocaust Namenmonument past daar prima bij”. Volgens de burgemeester van Zwartewaterland is het “ontluisterend hoe de (lokale) overheden destijds hebben meegewerkt aan het oppakken en afvoeren van de Joodse gemeenschap; ook in deze gemeenten is het aangrijpend om te zien hoe het oppakken en wegvoeren van de Joodse inwoners is gegaan. Niets en niemand werd ontzien”.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Gemeente steunt namenmonument

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500