Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wereldkampioenschap Van Dijk smaakt naar meer

Geplaatst op: 11 januari 2019

“Ja, ik ben er wel trots op ja…”, zegt Jos van Dijk een paar dagen nadat hij hoorde dat hij zich een jaar lang wereldkampioen mag noemen. Hij eindigde bij de COM Mondial in de Zwolse IJsselhallen met zijn zwartkop caiques eerste, tweede en derde. “Ik wist dat ik goede vogels had, maar dit had ik echt niet verwacht”, zegt Van Dijk.

Hij staat donderdagavond met zoon Jesse in het hok achter zijn woning in, niets is toeval, de Vogelbuurt. Beide zijn lid van Vogellust, vader Jos al heel lang. “Mijn vader had al vogels en zelf ben ik ook vroeg begonnen. Toen ik het uitgaansleven ontdekte, is dat even wat minder geweest. Maar op het moment dat ik ging samenwonen ben ik meteen weer begonnen. Vooral het kweken vind ik machtig mooi om te doen.”

Lang kweekte Van Dijk ander soort papegaaien, maar de zwartkop caiques trok hem al langer aan. Met een eerste koppel boekte hij nog weinig succes. “Toen zei iemand dat hij mensen in Engeland kende met goede vogels. Of dat niet wat voor mij was. Zo ben ik aan het koppel gekomen waarmee ik nu de succesvolle vogels heb gekweekt. Binnen de kortste keren had ik eieren.”

Met het nageslacht van het Engelse koppel werd hij al een keer Nederlands kampioen in Apeldoorn. Nu deed hij voor het eerst mee aan de wereldkampioenschappen, die waren immers om de hoek in Zwolle. “Daar komen mensen vanuit de hele wereld naartoe. Ik weet nog niet waar volgend jaar de kampioenschappen zijn, maar ik sluit zeker niet uit dat ik weer mee doe. Dit smaakt toch naar meer. En als ik meedoe, ga ik ook voor de winst. Anders hoef je ook niet mee te doen, vind ik.”

Dat zwartkop caiques hem aanspreken, heeft met de moeilijkheid te maken. Vaak boeken kwekers geen succes met deze soort. Van Dijk heeft ook nog een koppel bruinkoppapegaaien, waarmee die slagingskans nog veel kleiner is. “Ik denk dat ik ook de enige in Nederland ben met deze papegaaien. Een uitdaging vind ik. Al weet ik eerlijk gezegd ook niet hoe ik doe. Mijn manier werkt blijkbaar, maar ik kan niet vertellen hoe ik het precies doe. Een handleiding werkt wat dat betreft ook niet. Misschien werkt mijn aanpak bij andere vogels totaal niet. Dit is ook gewoon een heel goed koppel.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500