Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Knotwilgen zijn weer ‘kaal’

Geplaatst op: 18 januari 2019

Vrijwilligers van Natuurmonumenten knotten afgelopen week de wilgen bij De Noorde. In de bosschages iets voor de Veerweg naar Genemuiden staan al sinds mensenheugenis knotwilgen. Natuurmonumenten knot deze eens in de drie jaar.

Mannen met motorzagen en bulten wilgenhout. Dat beeld van deze week bij De Noorde past bij de eerste maanden van het jaar, waarin overal knotwilgen onder handen worden genomen. Natuurmonumenten doet dat op veel locaties in De Wieden, waaronder langs de dijk tussen Zwartsluis en De Krieger. Vlakbij de voormalige herberg heeft Natuurmonumenten een perceel in beheer.

Boswachter Roelof de Jonge, die ook meehelpt bij het knotwerk, vermoedt dat de knotwilgen ooit zijn aangeplant voor de waterplas die er achter ligt. Dat moet een oude dijkdoorbraak zijn, zoals die langs meerdere dijken in de regio zichtbaar zijn. “Vogels profiteren nu van de beschutting”, zegt De Jonge. Hij wijst op een bult takken die al van de knotwilgen zijn gezaagd. “Deze laten we liggen omdat die veel insecten aantrekken, waardoor dit gebied ook aantrekkelijk is voor veel soorten vogels.”

Een van de vrijwilligers komt ondertussen met een blauwe vuilniszak aanlopen. Die is tot de rand gevuld met afval. “Het lijkt wel alsof hier complete huishoudens worden gedumpt. Onbegrijpelijk, want de gemeente komt toch vaak genoeg langs….”, zegt de man, terwijl hij wijst op appelmoesblikken, oude onderbroeken en chips zakken. Het is de bijvangst van een dagje wilgen knotten.

Overigens zijn die bomen niet alleen aantrekkelijk voor insecten en vogels. Schapen, koeien, paarden en geiten eten bijvoorbeeld graag wilgentakken, terwijl vissen en waterdieren profiteren van de schaduw die de bomen geven. Deskundigen roemen daarom de ecologische waarde van knotwilgen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500