Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Twijfels over gebruiksvriendelijkheid nieuwe kade haven

Geplaatst op: 23 januari 2019

Volgens een ondernemer én gebruiker van de Binnenhaven is de nieuwe kade ‘gebruiksonvriendelijk’. Hij snapt niet dat gekozen is voor een stalen damwand met daar bovenop een betonnen sloof. Die deksloof is volgens hem te hoog en steekt te ver uit. Volgens de gemeente zijn er echter geen klachten binnengekomen en is de keuze voor staal met ‘stakeholders’ gemaakt.

De ondernemer vindt dat de nieuwe kade goed past in een industriehaven, maar niet geschikt is in een passantenhaven. Hij vreest dat afgemeerde bootjes straks onder de betonnen rand komen en beschadigd raken. Ook denkt hij dat fenders die boten beschermen hun werk niet meer kunnen doen. “Als er een vrachtschip over het Zwarte Water vaart, is er sprake van wateronttrekking in de havens. Dan gaan de bootjes heen en weer. Volgens mij komen de fenders straks in de binnenkast van de stalendamwand en beschermen ze de boten niet meer.”

De Genemuidenaar stelt dat de gemeente niet goed heeft nagedacht over de beste oeverbescherming voor de haven. Volgens woordvoerder Alieke Landman van de gemeente Zwartewaterland is juist in overleg met veel betrokken partijen gekozen voor een stalen damwand met een betonnen deksloof. “Technisch gezien is de keuze voor een metalen damwand de beste voor de Oosterkaai. Beton, hout en kunststof worden vaak toegepast bij een kleine kerende hoogte. De betonnen deksloof geeft de damwand een hogere esthetische waarde. Ook blijft zo het historische aangezicht behouden.”

Klachten of meldingen dat de kade onbruikbaar is, zijn bij de gemeente niet binnengekomen, zegt Landman. “Als die er zijn, horen we het graag. Dan kunnen we onderzoeken of er een probleem is en hoe we dat kunnen oplossen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

4 thoughts on “Twijfels over gebruiksvriendelijkheid nieuwe kade haven

 1. jet schreef:

  Jammer dat er altijd achteraf om een mening gevraagd word en niet vooraf.
  Dit kost nu weer veel geld en om het eventueel te herstellen nog meer geld.
  Men leert niet lijkt het wel.

  Jammer, geld kan beter besteed worden.

 2. Henk schreef:

  Wat zijn steakholders zeg maar gewoon mensen die denken dat ze verstand van zaken hebben maar er niks van Weten.
  Waar zijn de Ringen om aan te leggen.De gemeente heeft geld zat (ons geld)
  Dan veranderen we de kade toch weer.

 3. Harm een supotter schreef:

  zo gaat het met zoveel dingen kijk maar naar de oversteek bij de overtoom waarom daar geen zeebrapad

 4. Tiemen schreef:

  Heb het ook gezien,
  lijkt nergens op de rand steekt inderdaad veel te ver over.

  alleen grote en hoge boten kunnen hier liggen.

  Hier blijkt maar weer eens dat er totaal geen nautische kennis is op dit gebied bij de gemeente, men bekijkt alles maar van af de wal en vanaf een bureautje in hasselt, men doet daar blijkbaar maar wat.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500