Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Twijfels over gebruiksvriendelijkheid nieuwe kade haven

Geplaatst op: 23 januari 2019

Volgens een ondernemer én gebruiker van de Binnenhaven is de nieuwe kade ‘gebruiksonvriendelijk’. Hij snapt niet dat gekozen is voor een stalen damwand met daar bovenop een betonnen sloof. Die deksloof is volgens hem te hoog en steekt te ver uit. Volgens de gemeente zijn er echter geen klachten binnengekomen en is de keuze voor staal met ‘stakeholders’ gemaakt.

De ondernemer vindt dat de nieuwe kade goed past in een industriehaven, maar niet geschikt is in een passantenhaven. Hij vreest dat afgemeerde bootjes straks onder de betonnen rand komen en beschadigd raken. Ook denkt hij dat fenders die boten beschermen hun werk niet meer kunnen doen. “Als er een vrachtschip over het Zwarte Water vaart, is er sprake van wateronttrekking in de havens. Dan gaan de bootjes heen en weer. Volgens mij komen de fenders straks in de binnenkast van de stalendamwand en beschermen ze de boten niet meer.”

De Genemuidenaar stelt dat de gemeente niet goed heeft nagedacht over de beste oeverbescherming voor de haven. Volgens woordvoerder Alieke Landman van de gemeente Zwartewaterland is juist in overleg met veel betrokken partijen gekozen voor een stalen damwand met een betonnen deksloof. “Technisch gezien is de keuze voor een metalen damwand de beste voor de Oosterkaai. Beton, hout en kunststof worden vaak toegepast bij een kleine kerende hoogte. De betonnen deksloof geeft de damwand een hogere esthetische waarde. Ook blijft zo het historische aangezicht behouden.”

Klachten of meldingen dat de kade onbruikbaar is, zijn bij de gemeente niet binnengekomen, zegt Landman. “Als die er zijn, horen we het graag. Dan kunnen we onderzoeken of er een probleem is en hoe we dat kunnen oplossen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500