Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Forse stijging aantal woninginbraken

Geplaatst op: 31 januari 2019

Zwartewaterland lijkt in 2018 een stukje crimineler geworden. Meer woninginbraken, meer opgerolde hennepkwekerijen en een verdubbeling van de meldingen over drank- en drugsoverlast. Die cijfers presenteerde de politie donderdag tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad.

Het aantal woninginbraken steeg van veertien in 2017 naar tweeëndertig in 2018. Vooral in Genemuiden was een forse stijging zichtbaar. “In 2017 zijn we er wel goed vanaf gekomen”, nuanceerde coördinerend wijkagent Ellen van de Hoek. “Toen was er een enorme daling, want in de jaren daarvoor was het 26 per jaar.”

Ook geweldscriminaliteit gerelateerd aan uitgaan nam behoorlijk toe. Dat waren vijf meldingen in 2017, en twaalf in 2018. “Bij het Euifeest was er enorme vechtpartij, waarvan drie afzonderlijke aangiftes gedaan zijn”, stelde Van de Hoek. “En in december hebben we nog forse mishandeling gehad bij Keet de Kolk.”

Het aantal inbraken in schuren/garages nam met tien toe naar dertien. Vooral in Zwartsluis was daarvan een forse stijging. In die plaats nam het aantal meldingen van jeugdoverlast ook behoorlijk toe. En die meldingen zijn vooral rond de Arembergschool, gaf Van de Hoek aan.

De meldingen over personen met verward gedragen namen ook toe. Van 29 in het 2017 naar 57 in 2018. Meldingen van drank- en drugsoverlast verdubbelden. Gemiddeld was dat er een per week, in plaats van één per twee weken. Het aantal opgerolde hennepkwekerijen liep op naar vijf, tegenover twee in het jaar daarvoor.

De gemeente wil de meldingsbereidheid vergroten, stelde ambtenaar Martin Grouve. Ook moeten de wijkagenten meer beschikbaar en zichtbaar worden, om de criminaliteitscijfers terug te dringen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk

One thought on “Forse stijging aantal woninginbraken

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500