Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veldman begint wereldtournee in Hasselt

Geplaatst op: 1 februari 2019

De bekende organist Minne Veldman viert dit jaar zijn 25-jarig organistenjubileum met een orgeltournee door Zuid-Afrika, een orgeltrip naar Parijs en een 8-delige jubileumtour door Nederland. Deze jubileumtour gaat op zaterdag 9 februari 2019 van start met een orgelconcert in de Grote of Stephanuskerk te Hasselt, dat begint om 20.00 uur.

Het concert is Hasselt is extra bijzonder, omdat dit het 25e orgelconcert is dat Veldman in deze kerk geeft. Bovendien is het in totaal precies zijn 500e orgelconcert. Deze avond begint hij met de bekende orgelbewerking over Psalm 25 van Willem Hendrik Zwart. Ruim 25 jaar geleden was dit het allereerste muziekstuk dat Minne Veldman op het Rudolf Knol-orgel (1806) speelde, op een doordeweekse avond, onder het toeziend oog van toenmalig organist Egbert Woelderink.

Het programma vermeldt vervolgens werken van Bonset (variaties en fuga) en Bach (de 4e triosonate). Het hoofdgerecht wordt gevormd door een integrale uitvoering van de 6e orgelsymfonie van Charles-Marie Widor, een hoogtepunt in de orgelliteratuur. De concertgever speelt tot besluit werk van eigen hand, waaronder zijn Toccata over Psalm 108.

Voorafgaande aan het concert geeft hij een mondelinge toelichting op het programma. Op een groot videoscherm kunnen bezoekers hem zien spelen. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting en napraten onder het genot van een kopje koffie. Ook zijn er cd’s en orgelboeken van Minne Veldman te koop en wordt er een kortingsactie voor de jubileumtour gepresenteerd.

De overige concerten in de jubileumtour worden gegeven in Gorinchem (6 april), Groningen (25 mei), Rotterdam (22 juni), Zwolle (31 augustus), Zaltbommel (28 september), Kampen (het officiële jubileumconcert op 19 oktober) en Den Haag (30 november). Meer informatie over het concert in Hasselt (waaronder het volledige programma en de toegangsprijzen) en de jubileumtour is te vinden op www.orgelconcertenminneveldman.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500