Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Beroepenwedstrijd bij OVG is ook bijleren

Geplaatst op: 7 februari 2019

“Hier gaat mijn hart van kloppen”, zegt Freddie Buitenhuis. Hij is directeur van het OVG, waar vandaag en morgen beroepenwedstrijden metselen en timmeren plaatsvinden. “Hier doen we het voor, de jeugd opleiden voor de bouw.”

De winnaars mogen, net als vorig jaar naar de Nederlandse Kampioenschappen. “Ik zie ook de jury weer genieten van het vak.”

Acht leerlingen timmeren, waarvan 1 meisje. Tien metselaars doen er mee. “Bij het timmeren hebben we nog nooit een meisje gehad”, vertelt Buitenhuis. “Bij het metselen wel, zij vond het heel leuk om mee te doen.” Toch krijgt ze geen speciale aandacht. “Je moet er juist geen onderscheid in maken. Een gelijkwaardige behandeling is het beste.”

De timmermannen en -vrouw moeten dit jaar een stoel in elkaar timmeren. “Die is aangepast naar technieken die op het vmbo geleerd worden momenteel.” Ook de metselaars maken een stoel. “De rollaag is het moeilijkst, want die is steens gemetseld”, legt Buitenhuis uit. “Dan liggen de stenen rechtop. Je zag dat vroeger in oude boerderijen,  in plaats van spouwmuren.

De leerlingen hebben 14 uur de tijd om  het werkstuk te maken. Vrijdag om 15:30 uur moeten ze klaar zijn. 

Janine ten Kate, onlangs begonnen bij het OVG als medewerkster, vindt het ‘super leuk’ om de beroepenwedstrijden mee te maken. “Het is mooi om te zien dat ze al zo jong met een vak bezig. Voor hen is het niet alleen een wedstrijd, maar ze kunnen ook bijleren. De juryleden die beoordelen, zijn ook de mensen die hen tips geven.”

Ze kijkt eens rond: “Iedereen is wat aan het doen, en druk op de tekening aan het kijken. Niemand is aan het lanterfanten, dus qua motivatie zit het wel goed.”

De prijsuitreiking is morgenmiddag om 16:30 uur in het gebouw van het OVG door burgemeester Bilder. “Iedereen is welkom”, nodigt Buitenhuis uit.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500