Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Praktijkklas Accrete bezoekt Van de Pol & Pleijsier

Geplaatst op: 8 februari 2019

Tekst en foto Bas Wilberink/Brugmedia

Een praktijkklas van onderwijsaanbieder Accrete, met acht leerlingen onder andere uit Genemuiden, bracht vrijdagochtend een bezoek aan Machinefabriek Van de Pol & Pleysier. Daar konden zij een kijkje achter de schermen nemen bij het Genemuider bedrijf, dat metaal bewerkt, machines bouwt en onderhoudswerkzaamheden uitvoert.

Dit praktijkklasproject startte in november 2017. Accrete heeft momenteel vier van deze klassen, met kinderen uit de groepen 6 tot en met 8 uit Zwartsluis, Genemuiden, Vollenhove, Steenwijk en Oldemarkt. Iedere groep bestaat uit acht jongens en meisjes die na de basisschool waarschijnlijk uitstromen naar Praktijkonderwijs of VMBO basisberoeps. Zij werken een dagdeel per week aan praktische opdrachten. Dit vindt plaats in allerlei bedrijven in de sectoren zorg en welzijn, horeca, metaaltechniek, installatietechniek, houtbewerking en groenvoorziening. Ook heeft Accrete straks de beschikking over eigen praktijklokalen, waarin technische opdrachten of kookopdrachten kunnen worden uitgevoerd.

De lessen bij bedrijven worden in nauwe samenwerking met het bedrijf voorbereid. Voor elke les wordt een lesbrief samengesteld, waarin aandacht wordt geschonken aan onder andere gereedschapsleer en materialenkennis. In een logboek schrijven de kinderen op wat zij die dag hebben geleerd.

Vrijdag brachten acht leerlingen dus een bezoek aan Van de Pol & Pleysier, waar zij konden zien en ervaren hoe het is om te werken met onder andere een zaagmachine, lastechnieken en draai- en freesbanken. “Wij vinden het heel leuk om kinderen de kans te geven bij ons te komen kijken en hen kennis te laten maken met dit mooie vak”, vertellen directeur Harmen van de Pol en Klaas Pleysier van de Genemuider machinefabriek. “Wij vinden het belangrijk dat er ook jongeren zijn die een technisch vak leren, omdat er veel werk in is. Jongeren die goed zijn met de handen, maar ook hun koppie erbij kunnen houden.”

Alida van der Molen, werkzaam voor Accrete bij de Wijngaard in Zwartsluis, vertelt dat deze praktijkbezoeken de leerlingen een ‘boost’ geeft. “Dit geeft hen de andere vier dagen in de week energie om lekker bezig te zijn op school.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500