Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Drukte op Brexit-bijeenkomst toont belang ondernemers aan

Geplaatst op: 12 februari 2019

Een grote opkomst van meer dan honderd ondernemers weerspiegelde de impact van Brexit tijdens de Brexit Buddy Bijeenkomst in de Kaaihof in Genemuiden. “De no-deal komt steeds dichterbij. Deze harde Brexit houdt in dat alle gemakken van handel drijven binnen de EU komen te vervallen”, was de boodschap van zowel MKB Nederland als gedeputeerde Eddy van Hijum. Ondernemers gingen naar huis met concrete tips en tools om zich zo snel mogelijk op een harde Brexit voor te bereiden.

“Van de totale Nederlandse tapijtproductie naar Engeland komt 70% uit Genemuiden. Er gaan dagelijks tussen de 35 en 40 containers richting het Verenigd Koninkrijk”, aldus Berthran Selles, voorzitter van de Ondernemerskring Genemuiden. Dat werd beaamd door gedeputeerde Eddy van Hijum: “Overijssel is goed voor 10% van de handel naar de UK en daarvan zorgt de kop van Overijssel voor 7%. Een harde Brexit gaat een harde klap voor onze economie betekenen”.

De presentaties en paneldiscussie werden geleid door Jelle Weever, voorzitter van MKB Nederland Regio Zwolle. Teammanager Internationaal Ondernemen Linda van Beek van MKB Nederland liet weten dat de harde Brexitdatum van 29 maart 2019 steeds dichterbij komt. “Het is mogelijk dat die nog wordt uitgesteld, maar de kans daarop wordt steeds kleiner en de kans op een uittreding zonder akkoord en daarmee ook zonder overgangsperiode steeds groter”.

Robbert Wapstra van Edel Group gaf collega-ondernemers concrete tips. “Analyseer je keten grondig op wat met het Verenigd Koninkrijk te maken heeft. En bepaal wat de gevolgen zijn als je door een harde Brexit twee maanden niet naar de UK kunt factureren. Ga nu al bezig met je douanedocumenten en neem een disclaimer op in je verkoopvoorwaarden waardoor je niet een faillissement in gedrukt wordt door hogere kosten. Als het nodig is moet je je prijzen snel kunnen verhogen”. Edel sorteert zelf voor door flinke voorraden bij hun vestiging in Engeland neer te leggen. “Dat kan ik anderen ook aanraden en dat kan ook bij de klant zelf”.

Claudia Verhoek van Verhoek Europe zag dat veel ondernemers nog afwachtend zijn. “Ons advies: zorg dat alle data om aangifte te kunnen doen correct en volledig zijn. Wij zijn al bezig om zoveel mogelijk te automatiseren en dat gaat vertraging voorkomen”. Roel van ’t Veld van Belastingdienst Douane gaf aan goed voorbereid te zijn. “We hebben meer dan 900 extra mensen nodig en hebben er nu 300 opgeleid. Wekelijks komen er nieuwe douaniers bij en intussen lossen we alles op met de bestaande bezetting van 4500 mensen. Als u uw aangifte op tijd doet, dan mag u erop rekenen dat wij binnen de beloofde termijnen uw documenten afhandelen”.

Tijdens de bijeenkomst werden ondernemers tools gegeven, zoals hulpbijbrexit.nl, brexitloket.nl en e Brexit Impact Scan om zich voor te bereiden op de naderende Brexit. Na afloop van het plenaire gedeelte gingen ondernemers in groepjes in gesprek met de Brexit Buddies, waaronder experts van Belastingdienst Douane, KMPG, Brexitloket, MKB Nederland en PostNL.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500