Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Raadsvergadering in het plat

Geplaatst op: 20 februari 2019

Plat proat’n. Dat is wat de gemeenteraad in maart gaat doen. Voor die maand staan twee vergaderingen van de raad gepland, een van beide zal in het dialect gevoerd worden. Dat gaat gebeuren op 14 of 28 maart.

De Gaellemuniger Taelkrink deed daarvoor een verzoek. In het verleden, in de voormalige gemeente Genemuiden, gebeurde dat ook. “Dit waren zeer ontspannen vergaderingen, waarbij de sprekers veel aandacht aan hun woordkeus besteedden”, schrijft de Taelkrink.

Elkaar verstaan was daarbij geen probleem, staat in de brief. “In een raadsvergadering is tenslotte maar één persoon aan het woord, er wordt niet door elkaar heengepraat.” Als de spreker geen Gaellemunigers kon, sprak hij zijn eigen dialect of desnoods gewoon Nederlands. 

Het Nedersaksisch werd in oktober vorig jaar met een convenant erkend als volwaardig en zelfstandig onderdeel van de Nederlandse taal. “Nu zelfs de burgemeester er voor RTV Oost blijk van heeft gegeven zich met enige moeite in het dialect, lijkt het ons, indachtig het convenant, goed deze gewoonte weer op te pakken”, vindt de Taelkrink. 

De gemeenteraad reageerde daarop positief en gaat dus in de komende maand een vergadering plat praten. De Taelkrink: “Wij zijn ervan overtuigd dat, wanneer iedereen in zijn moedertaal kan spreken, dit de ‘eenheid in verscheidenheid’ van Zwartewaterland ten goede komt.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500