Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Elf Genemuidenaren sneuvelden tijdens Tiendaagse Oorlog

Geplaatst op: 25 februari 2019

Bij de Tiendaagse Oorlog vielen 131 doden en maar liefst elf daarvan kwamen uit Genemuiden. Harrie Rietman wil uitzoeken hoe het komt dat er zoveel Genemuidenaren sneuvelden bij de korte oorlog, die resulteerde in het uit elkaar vallen van België en Nederland. Rietman ligt zijn onderzoek toe.

Een oorlog van niks, zo dacht ik altijd over de Tiendaagse Veldtocht. Bepaald geen hoogtepunt uit onze vaderlandse geschiedenis en ik kan me dan ook niet herinneren dat er tijdens de lessen van meester Vredeveld of meester Visscher veel aandacht aan is besteed. Zelfs tijdens mijn studie geschiedenis was dit einde van de korte periode waarin sprake was van een Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een nauwelijks aangestipt onderwerp. En toen kwam dat mailtje…

Het was afkomstig van een kennis, die als vrijwilligster bezig was bestanden te digitaliseren bij het Historisch Centrum Overijssel. Een mailtje met een vraag. Of ik geïnteresseerd was in een overzichtje van Genemuidenaren die waren omgekomen als soldaat tijdens of ten gevolge van de Tiendaagse Veldtocht. Natuurlijk was ik dat maar veel stelde ik me er niet bij voor. Hoeveel Genemuider jongens en mannen konden er nu hebben gediend in dat leger van Koning Willem l? En hoeveel daarvan zouden er omgekomen kunnen zijn?

Uit het staatje dat ik kreeg opgestuurd bleek dat er in totaal 131 soldaten waren gesneuveld en 590 gewond. Niet helemaal duidelijk voor mij is of het hierbij gaat om slachtoffers uit Overijssel (bron is immers het HCO) of dat dit het totale aantal gesneuvelden betreft. Maar de inhoud van het overzicht was verbijsterend. Maar liefst elf jonge mannen uit Genemuiden, de jongste 20 en de oudste 38 jaar lieten het leven bij deze achteraf volstrekt zinloze militaire expeditie. Hier komen de namen:

Jan Schotman                                   Berend Hoekman                            Lammert Noorwegen

Jan Schinkel                                       Jacob Oostwoud                             Wolter Hammer

Klaas Schuurman                             Arie Rook                                           Berend Jager

Albert Dozeman                              Klaas Klooster

11 van de 131 is absurd. Zelfs als het uitsluitend om provinciegenoten gaat is het volkomen onlogisch dat 11 daarvan uit Genemuiden, een plaats met nauwelijks 2000 inwoners, afkomstig waren. Waarom maakten ze deel uit van dit leger (voornamelijk van de Mobiele Overijsselsche Schutterij)? Waren ze toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats? Of is er een andere verklaring? Vanaf dat moment laat dit verhaal me niet meer los.

Over een klein halfjaar ga ik met pensioen. Ik heb me voorgenomen dan dit raadsel uit te zoeken. Er is vast in de militaire archieven het een en ander te vinden over deze mannen (waarvan de laatste overigens pas op 1 januari 1833 in het hospitaal in Veere overleed) maar het zou nog veel mooier zijn wanneer ik mijn speurtocht zou kunnen beginnen in Genemuiden. Misschien gaan er in sommige Genemuider families nog verhalen rond over een voorvader die ten strijde trok met Willem l en nooit terug is gekomen. Misschien kan iemand me een stukje op weg helpen bij het ontrafelen van dit mysterie. Als dat het geval is, neem dan graag contact op met:

Harrie Rietman

Achterweg 32

8281 AT Genemuiden

Tel: 038 3855047/ mobiel 06 28545172

harrierietman@gmail.com

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500