Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Binnenlanden’ legt zich niet neer bij sloop woningen

Geplaatst op: 5 maart 2019

Onrust Binnenlanden over voorgenomen sloop

Bewoners aan de Stuivenbergstraat en Meester Steenbergenstraat waarvan Wetland Wonen de huizen wil slopen, krijgen steun uit de rest van de wijk. De buurtbewoners zoeken steun bij elkaar en willen alles op alles zetten om Wetland Wonen op andere gedachten te brengen. “We gaan door tot het einde”, klinkt het vastberaden.

“Het is wel wat hoor…”, zegt een van de oudere buurtbewoners dinsdagmiddag. Achttien woningen staan op de slooplijst en dat heeft ook bewoners in de omliggende straten aan het denken gezet. Die horen volgende week zaterdag wat Wetland Wonen met hun woningen gaat doen. “Er is altijd over renovatie gesproken, maar dat is ook tegen de bewoners van de achttien woningen gezegd. Die woorden blijken niets waard te zijn”, zegt een bewoner van de Marijkestraat.

Dat beaamt een van de ‘getroffen’ bewoners. “Vier jaar geleden heeft Wetland Wonen onze woningen groot aangepakt, tot spouwmuurisolatie aan toe. Dan verwacht je niet dat je huis wordt gesloopt. Zelf hebben we ook zeker vijftienduizend euro geïnvesteerd in de loop der jaren. Dat geld is weg en zie je nooit meer terug”, zegt de man die al tientallen jaren met veel plezier in zijn woning woont. “Als deze woningen nou op waren, kan ik me dit voorstellen. Maar die zijn prima.”

Volgens hem is een grote meerderheid van de bewoners tegen de plannen. Ook eigenaren van koopwoningen aan de Stoevenberg staan niet te springen om de hoogbouwplannen. Die zijn bang dat ze de privacy in de tuin verliezen. En de bewoners in de andere ruim 140 woningen in de wijk weten nu ook niet waar ze aan toe zijn. Volgende week zaterdag horen ze per blok wat de plannen van Wetland Wonen zijn.

Als het aan de betrokkenen ligt, gaat de hele sloop niet door. “Wetland Wonen gaat als een olifant door de wijk. Ze zijn er blijkbaar voor zichzelf en niet voor de bewoners. Wij willen dit niet. Er zijn mensen die hier al meer dan vijftig jaar wonen. Die moeten op hoge leeftijd ineens een paar jaar verhuizen”, klinkt het. De betrokkenen hebben wel het eerste recht om straks terug te keren in de nieuwbouw. “Maar de huurprijzen gaan natuurlijk flink omhoog en we krijgen zesduizend euro ‘oprotpremie: daarvan kun je nooit twee verhuizingen betalen.”

Wijkbewoners die dinsdagmiddag bij elkaar kwamen, beraden zich op verdere stappen. Ze overwegen het instellen van een actiecomité, waarmee ze een vuist hopen te maken tegen Wetland Wonen. Daarover ontvangen alle wijkbewoners deze week nog een brief. Nog niet alle hoop is verloren in de wijk. “Natuurlijk hopen we nog dat deze plannen van tafel gaan en dat Wetland Wonen kiest voor renovatie. De saamhorigheid is in ieder geval groot. Het zou meer dan verschrikkelijk zijn als deze woningen tegen de vlakte gaan.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

4 thoughts on “‘Binnenlanden’ legt zich niet neer bij sloop woningen

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500