Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kampereilanders denken na over toekomst

Geplaatst op: 6 maart 2019

Een school die steeds minder leerlingen telt, boeren die ermee  stoppen, gebouwen die vrijkomen: langzaamaan vergrijst het Kampereiland. Volgens de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK), de Pachtersbond en Jong Ondernemend Kampereiland, roept dat vragen op voor de toekomst.

Daarom willen ze samen met inwoners van het Kampereiland, de Mandjeswaard, de Pieper en de Melm, in gesprek gaan over hun woon- en werkomgeving. Medio maart vinden hierover twee bijeenkomsten plaats in ontmoetingscentrum Ons Erf. Alle bewoners en pachters in het gebied zijn van harte welkom.

“Als bewoners en gebruikers van het Kampereiland moeten we nadenken over de vraag hoe we het gebied verder willen invullen. Zeker als we straks met de omgevingsvisie aan de gang gaan, zullen we daar een beeld van moeten hebben”, aldus Bert van der Kolk, voorzitter van de Vereniging Streekbelangen Kampereiland (VSK). “Neem mijn eigen straat als voorbeeld, de Heultjesweg. Vroeger keek ik uit op zeven bedrijven waar de melk werd opgehaald. Nu zijn dat er nog twee. Er ontstaat een museumboerderij, een zorgboerderij of boerderijen gaan samenwerken. Prima, dat zijn ontwikkelingen die je niet tegenhoudt. Maar wat doe je met gebouwen die vrijkomen? En welke functies laat je daar toe? Mogen grote horecagelegenheden zich vestigen of vinden we kleinschalige functies beter passen bij het gebied? Zeg het maar!”

Volgens Van der Kolk staat het maatschappelijk functioneren in de kleine gemeenschap van het Kampereiland nog niet onder druk, maar hij maakt zich wel steeds meer zorgen daarover. “Als je nagaat dat we vroeger maar liefst honderd leerlingen op de school hadden, nu zijn dat er zo’n 60 en dat aantal blijft maar dalen”, zegt Van Der Kolk. “Hoe houden we de school, maar ook voorzieningen als het ontmoetingscentrum en de kerk,  overeind?”

De Kampereilander Pachtersbond, de VSK en Jong Ondernemend Kampereiland willen het proces Gebiedsontwikkeling Kampereiland op een aantrekkelijke en gestructureerde wijze oppakken het komende jaar. Onder de noemer WERK (Waardevol, Energiek en Rendabel Kampereiland) begint deze ‘reis’ met een eerste bewonersbijeenkomst op vrijdagavond 15 maart om 20.00 uur. De tweede bijeenkomst is op zaterdagmiddag 23 maart, ook in Ons Erf.

Vervolgens is het de bedoeling dat een delegatie van het Kampereiland ook eens buiten de deur gaat kijken. Bijvoorbeeld bij het IJssellandschap Deventer, dat net als het Kampereiland voortdurend moet stoeien met het spanningsveld tussen economie en landschap. Uiteindelijk moet dit leiden tot aanbevelingen, wensen en werkbare voorstellen. “Die kunnen we inbrengen in de discussie over de omgevingsvisie en als er in de toekomst weer een investeringsprogramma voor het Kampereiland komt, hebben we daar ook nuttige input voor”, zegt Van Der Kolk.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500