Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Busweiler heeft primeur kievitsei

Geplaatst op: 9 maart 2019

Vrijdag is op een weiland in de Mandjeswaard te Kampen het eerste kievitsei van Overijssel in de IJsseldelta gevonden. Weidevogel vrijwilliger Bertus Busweiler uit Genemuiden had die primeur.

Het ei werd om 15.00 uur gemeld en is zoals gebruikelijk door Joop Beens van de ANV en Jannie Spijkerman van Landschap Overijssel gecontroleerd. Hierbij is vastgesteld dat het om een vers kievitsei gaat. Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen in Overijssel echt begonnen.

Bijzonder is dat het ei door Bertus is gevonden op zijn eigen geboortegrond. Vader was brugwachter. Bertus is goed bekend met het gebied in de omgeving van Genemuiden en maakt al jaren deel uit van de vrijwilligersgroep voor het beschermen van de weidevogels.

Vorig jaar werd in de IJsseldelta het 1e ei gevonden op 18 maart op het Kampereiland. Vroeger was het traditie om het 1e kievitsei aan te bieden aan een hooggeplaatst persoon. Dit is nu verboden. Rapen mag niet meer.

Agrarische Natuurvereniging Camperland beloont Bertus als vinder van het 1e ei in de IJsseldelta met een prijs ter waarde van €. 100,– euro. Dit om de vrijwilligers te stimuleren nesten van weidevogels te beschermen.

De uitreiking vindt plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering op 28 maart 2019 in het Trefpunt te Mastenbroek.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500