Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Minne Veldman in de Nieuwe Kerk

Geplaatst op: 12 maart 2019

Het orgel van de Nieuwe Kerk in Kampen jubileert en wordt ter gelegenheid daarvan bespeeld door een jubilerend organist met een afwisselend orgelconcert op zaterdag 16 maart 2019 dat om 20.00 uur begint. 

60 jaar geleden werd het orgel gebouwd door de firma Pels en 10 jaar geleden werd het door de firma Nijsse omgebouwd tot de staat waarin het nu verkeerd. Het is een groot drieklaviers instrument met maar liefst 53 registers, slechts 3 minder dan het orgel in de Bovenkerk.

De bekende organist Minne Veldman viert in 2019 zijn zilveren organistenjubileum met een orgeltournee door Zuid-Afrika, een orgeltrip naar Parijs en een uitgebreide jubileumtour door heel Nederland. In 25 jaar heeft hij meer dan 500 orgelconcerten gegeven. Uniek is zijn omvangrijke en afwisselende repertoire. Elk concert speelt hij weer een ander programma, dat altijd vooraf op zijn website wordt gepubliceerd. Zo voerde hij in 2018 op zijn concerten meer dan 300 verschillende composities uit. Opvallend zijn daarbij zijn uitgekiende registraties, waarmee hij elk orgel in al zijn facetten demonstreert, en zijn aanstekelijke manier van musiceren.

Ook voor het concert in de Nieuwe Kerk in Kampen heeft Minne Veldman een afwisselend programma samengesteld. Hij speelt koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder en Harry Hamer, de vroegere en huidige organist van de Nieuwe Kerk, een vrolijk Concerto van Bach, het bekende Basso Ostinato (variaties op een basthema) van Händel en een symfonisch koraal van Karg-Elert. Na de pauze klinkt de indrukwekkende Lamentation van Guilmant en de volledige eerste Suite van William Ralph Driffill. Veldman besluit zijn concert met een psalmbewerking van eigen hand.

Voorafgaande aan het concert geeft Minne Veldman een mondelinge toelichting op het programma. Op een groot videoscherm kunnen bezoekers hem zien spelen. Ook is er een uitgebreide muziektafel aanwezig waarop een keur aan cd’s en orgelboeken van de hand van de organist te koop worden aangeboden.

Het concert op 16 maart begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Wel wordt er een collecte gehouden. Meer informatie, waaronder het volledige programma, is te vinden op www.minneveldman.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500