Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Sloot Tag mocht gedempt worden

Geplaatst op: 14 maart 2019

“D’r leg een iel pak briev’m”, stelt Harrie Rietman (PvdA). Hij heeft het over de sloot bij de nieuwe wijk Tag-West. Buurtbewoners schreven met de gemeente over de waterberging die er niet zou deugen. “Waterberging wurdt uutegeev’m as bouwkavel.” Ook de sloot, met een waterbergingsfunctie, zou voor de helft gedempt zijn. “Is d’r op dit moment genoeg waterbergingscapaciteit voor Tag-Oost en Tag-West?”

VVD-raadslid John Smits gaat verder met zijn vragen. “Wie is de eigenaar de sloot? En hoe is onze relatie met OntwikkelingsCombinatie Genemuiden (OCG)? Is die puur zakelijk of zijn zij zo machtig dat ze hun eigen gang kunnen gaan?” De SGP wil weten van wethouder Coster hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De sloot tussen Tag-Oost en Tag-West werd gedempt, en dat riep reactie op van de omwonenden. Ze dienden een verzoek tot handhaving in. De gemeente vroeg daarop de projectontwikkelaar om tot nader order te stoppen met het dempen van de sloot.

Die reageerde vervolgens net klaar te zijn met de werkzaamheden, vertelde Coster in reactie op de vragen van de raadsleden. Het dempen van de sloot lijkt wel terecht geweest te zijn. “In 2012 zijn al de profielen van de sloot vastgesteld. Daarna is het waterhuiskundig plan door het college vastgesteld en het dempen van de sloot zit daarin verweven.”

Dat waterhuiskundig plan werd vervolgens niet wereldkundig gemaakt, iets wat de raad liever wel had gezien. Het bestemmingsplan moet nu ook herzien worden, omdat er sinds 2012, toen het plan werd vastgesteld, wetten veranderd zijn.

Coster meldde dan ook beter naar het plan te gaan kijken, omdat het huidige vrij onduidelijk is. Waar water staat, kan bijvoorbeeld ook groen of een wandelpad bedoeld worden. Die onduidelijkheden moeten bij de herziening ongedaan gemaakt worden. Wel is er nu voldoende waterbergingscapaciteit, aldus de wethouder.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500