Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Saaie’ wijk Binnenlanden wordt gerenoveerd

Geplaatst op: 16 maart 2019

“Het heeft wel een soort saai beeld”, zegt een medewerker van Wetland Wonen zaterdag in d’Overtoom over de wijk Binnenlanden. “Het zijn veel dezelfde woningen, en dat geeft een eentonige uitstraling.” Tijd om de wijk te renoveren.

Plannen daarvoor maakte de woningcorporatie zaterdag bekend. Bewoners konden naar diverse informatiebijeenkomsten komen, waar verschillende varianten van renovatie werden gepresenteerd. Het meest vergaand is variant C. Die huizen krijgen een compleet nieuwe gevel en een nieuw dak.

Bij variant A wordt vooral onderhoud uitgevoerd en die woningen worden beter geïsoleerd. Variant B gaat om groot onderhoud en mogelijk, dat is afhankelijk van de leeftijd, ook keuken- en badkamerrenovatie.

Verder worden op verschillende huizen ook zonnepanelen geplaatst. Mede daardoor kunnen de huizen in de toekomst CO2-neutraal worden gemaakt, wat een streven is van Wetland Wonen. Bewoners merkten zaterdagmorgen op dat het tijd wordt dat hun huizen aangepakt worden. “We wonen jaren in een ongezond huis, de schimmel zit erin”, zegt een van hen. 

Wetland Wonen had ook een brief over onderhoud verstuurd in 2016. Dat is echter nooit uitgevoerd, geeft een medewerker toe. “We hebben ons toen achter de oren gekrabd, met de vraag of we niet breder moesten kijken.”

Dat is nu gebeurd en de bewoners kunnen de komende jaren onderhoud dan wel renovatie van hun huis verwachten, waarbij ook de schuurtjes betrokken worden. Woningeigenaren die tussen de huurwoningen zitten, kunnen daarbij aansluiten. Salverda gaat de werkzaamheden uitvoeren en was zaterdag ook aanwezig tijdens de presentatie. Bewoners konden meteen in gesprek om afspraken en plannen te maken. Van die mogelijkheid werd dan ook gebruikgemaakt.

In totaal gaat het plan van de renovatie (en sloop) om 144 huurwoningen. Eventuele koopwoningen komen daar nog bij. De aankondiging van de sloop van achttien woningen heeft inmiddels geleid tot de oprichting van een actiecomité. Wetland Wonen gaat daarmee in gesprek.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500