Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oratorium in de Bovenkerk

Geplaatst op: 3 april 2019

Op zaterdag 6 april  organiseert muziekuitgeverij Promusic uit Doornspijk opnieuw een grote landelijke scratchdag, of in gewoon Nederlands meezingdag. Dit keer wordt deze dag gehouden in de Bovenkerk van Kampen!

Centraal staat die dag het bekende Passie- en Paasoratorium “Van Liefde Ongekend” van de bekende componist en pianist Johan Bredewout. De teksten voor dit oratorium zijn van de hand van Hans de Ruiter. Iedereen die van zingen houdt, kon zich voor deze dag opgeven, van jong tot oud. Onder de inspirerende leiding van dirigent André van Vliet wordt ’s middags gerepeteerd. Alle deelnemers hebben de muziek thuis al vooraf ingestudeerd aan de hand van muziek en een cd. ’s Avonds  is de integrale uitvoering van dit grootse werk met het koor, orgel, piano en orkest.

Bij het schrijven van dit oratorium is in hoofdzaak uitgegaan van de wijze waarop de evangelist Markus het lijden, sterven en de opstanding van de Heere Jezus  verhaalt. Het Evangelie van Markus is kort en bondig; het lijkt wel of de schrijver haast heeft. Zo wordt de lezer gegrepen door de ernst en betekenis van dit gebeuren, en bovenal door de grenzeloze liefde van Jezus voor Zijn volgelingen, de mensenmassa en zelfs voor Zijn grootste vijanden.

Dat is het centrale thema van het oratorium “Van Liefde Ongekend”. De titel is ontleend aan het bekende Engelse lied “My song is love unknown” van Samuel Crossman (1664). De vertaling hiervan heeft een centrale plaats in het werk.

De gesproken gedeelten zijn Bijbelcitaten en worden afgewisseld door gezongen commentaren en overwegingen. De gesproken Bijbelcitaten worden gesproken Theo Segers.

Het oratorium “Van Liefde Ongekend” bestaat uit twee delen:  de passiecantate “Lam Gods” en

de paascantate “Christus is waarlijk opgestaan”. Het is een boodschap van overwinning op het kwaad en van hoop op een glorieuze toekomst met de Heere Jezus.

Deze uitvoering is voor iedereen toegankelijk. Medewerkenden zijn André van Vliet, dirigent, Johan van der Graaf piano, Harm Hoeve orgel, l’ Orchestra Particolare met o.a  Arjan en Edith Post; trompet.

De avond begint om 19.30 uur. De deuren van de kerk gaan om 19.00 uur open. Kaarten zijn in de voorverkoop te koop via info@promusic.nl. Verdere informatie zie: www.promusic.nl/projecten. Parkeertip: Burg. Berghuisplein (gratis, ca. 5 min. lopen). Allen hartelijk welkom!

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500